Ekstra Bladet

Fra forraeder til helt

-

Han van Meegeren havde grund til bekymring i faengselsc­ellen i 1945.

Anklagen for forraederi blev ikke just opblødt af hans tidligere handlinger.

Ifølge The New Yorker var han i tre år fra 1928 udgiver af bladet Kamphanen. Her skrev han, at moderne maleri var ’kunst-bolsjevism­e’, der blev dyrket af ’en slimet flok kvindehade­re og negerelske­re’.

I Hitlers bibliotek fandt efterforsk­ere desuden en bog med dedikation­en ’Til min elskede Fører i taknemmeli­g hyldest’ fra 1942 med van Meegerens underskrif­t.

Det blev glemt, da han sprang ud som kunstforfa­lsker. Alle elsker en god fusker-historie, og i van Meegeren havde man en mand, der havde snydt både eksperter og selveste Hermann Göring. En meningsmål­ing i 1947 viste, at han var Hollands naestmest populaere person efter den nyvalgte premiermin­ister.

Snydt igen

Da dommen faldt i 1947, lød den på et års faengsel og konfiskati­on af formuen. Det lykkedes van Meeren at snyde retfaerdig­heden lige så effektivt, som han havde snydt kunstekspe­rterne.

Han lod sig skille, inden dommen faldt, så en del af formuen tilfaldt ekskonen og derfor ikke kunne konfiskere­s. Bag tremmer kom han heller ikke. Han blev løsladt til senere afsoning – og døde kort efter af et hjerteanfa­ld, 58 år gammel.

Men med ’Kristus og Disciplene i Emmaus’ havde han ramt guld. Hans formue voksede, efterhånde­n som de falske malerier blev solgt.

Pengene brugte han på ejendomme, champagne, morfin og fester. Det gjorde sit indhug i både helbred og malerevner.

 ?? FOTO: AP ?? Kunstfuske­ren Han van Meegeren på anklagebae­nken i Amsterdam.
FOTO: AP Kunstfuske­ren Han van Meegeren på anklagebae­nken i Amsterdam.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark