Ekstra Bladet

ULIGHED FOR LOVEN

-

REGERINGEN agter at bryde med noget aerkedansk i sin iver for at vaerne om det saerligt danske:

NEMLIG begrebet ’lighed for loven’. At alle bliver straffet efter samme regler.

DÉN grundpille er det åbenbart slut med i ghettoplan­en, som regeringen kommer med på torsdag.

SKAERPEDE strafzoner, hedder det nye tusmørkela­nd i retsstaten. Haervaerk, hash-salg og trusler er typiske mindre lovovertra­edelser, der fremover skal give dobbelt op strafmaess­igt i forhold til i resten af landet.

IKKE permanent. Ikke i de samme ghettoer. Og kun når den lokale politidire­ktør synes, det vil vaere en god idé. Men allerede her bimler alarmklokk­erne hos juristerne.

AT politiet er med til at give straffen, er uhørt. Det plejer – og burde stadig vaere sådan – at det overlader vi til domstolene.

LARS LØKKE forklarede i går i Berlingske, at regeringen godt ved, at skaerpede strafzoner og dermed ulighed for loven strider 100 procent mod, hvad Danmark er bygget på.

HAN går så vidt, forklarer han, fordi ’spilleregl­erne krakelerer i dele af Danmark’. SÅ DERFOR skal grundfaest­ede regler også krakelere? Det er en uhyggelig glidebane, vi kommer ud på.

PÅ DEN anden side er det også ’udansk’, at vi har områder, hvor politiet, brandvaese­n, hjemmehjae­lpere eller dyreambula­ncer med mellemrum bliver forhindret i at hjaelpe beboere. Eller når en faedregrup­pe påstår, at det er den, der har skabt våbenhvile – helt uden om politi og myndighede­r – på Nørrebro, da bandekrige­n sidst rasede. Men behøver vi saette en af retsstaten­s kronjuvele­r i syltekrukk­e af den grund?

LOVLYDIGE borgere i ghettoerne kan personligt vaere ligeglade med, om de bor i en skaerpet zone. De bliver ikke selv ramt. Men spørgsmåle­t er, om de bliver hjulpet, hvilket mange trykkede beboere har ønsket i årevis? De bliver formentlig langt gladere for de nye, mobile politistat­ioner og jaevnlige aktioner, der også er en del af ghetto-pakken. Justitsmin­isteren siger i hvert fald ’tryghed’ i hver anden saetning. Og regeringen griber jo altid søvngaenge­r-agtigt til skaerpede straffe, når den vil vise handlekraf­t. Men de virker faktisk sjaeldent i sig selv daempende på kriminalit­eten.

Det nye tusmørkela­nd i retsstaten

MEN skreddet i lighed for loven? Hvad med det?! Hvornår er ’spilleregl­erne krakeleret’ naeste gang på et andet område, så vi også lige må se bort fra noget af det, vi er mest stolte af – ja, betragter som grundfjeld i dét at vaere borger i Danmark? Lighed for alle og den personlige frihed?

MÅSKE allerede på torsdag, når der alvor bliver lukket op for landets sjette ghetto-plan.

Laes reportagen på side 12.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Ghettoerne skal vaere normale beboelseso­mråder i 2030, påstår regeringen.
FOTO: ERNST VAN NORDE Ghettoerne skal vaere normale beboelseso­mråder i 2030, påstår regeringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark