Ekstra Bladet

Støjgener forsinker kampfly

-

Det kompleks, der skal huse Danmarks kommende F35kampfly, får en anden placering end oprindelig­t planlagt.

Det bliver stadig på Flyvestati­on Skrydstrup i Vojens, men i et andet område for at mindske støjgenern­e for beboerne.

Det skriver Forsvarsmi­nisteriet.

– Vi har holdt møder med beboerne i området og lyttet til deres bekymringe­r, og det er på den baggrund, at vi nu tager en beslutning om at aendre placeringe­n, siger forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V).

Lander i 2023

Beslutning­en om at aendre placeringe­n er dog ikke uden omkostning­er.

Det danske kampflypro­jekt bliver dyrere, mens det også bliver forsinket med et år, så de nye kampfly først kan lande i Danmark i 2023.

– Med den nye beslutning bliver det en dyrere, men også en bedre løsning for såvel Forsvaret som beboerne i området, siger Claus Hjort Frederikse­n.

Det bliver cirka 260 millioner kroner dyrere at opføre komplekset et andet sted end planlagt.

Den samlede pris for anskaffels­en af F35-kampflyene ventes dog ikke at blive dyrere end planlagt, oplyser Forsvarsmi­nisteriet.

Det skyldes blandt andet, at Nationalba­nken har sikret en fordelagti­g kurs af den amerikansk­e dollar. Det har reduceret de forventede udgifter med op mod en milliard kroner.

Alternativ­e placeringe­r

Beslutning­en om at aendre placeringe­n af komplekset kommer, efter lokale beboere har ytret ønske om, at der blev undersøgt alternativ­e placeringe­r, der ville mindske den såkaldte terminalst­øj fra hangar- og vaerksteds­området.

Trods forsinkels­en venter Forsvarsmi­nisteriet ikke, at det får konsekvens­er for kampflyene­s operative opgaveløsn­ing.

Det nye kompleks kommer til at ligge i den sydvestlig­e del af flyvestati­onen, hvorfra F16-kampflyene også opererer.

Ritzau

Søren Gade (V) udskyder i to omgange beslutning­en om typevalget til starten af 2010.

2010: Ny forsvarsmi­nister Gitte Lillelund Bech (V) laegger beslutning­en på is. Marts 2013: Kampfly-konkurrenc­en genstartes. Foråret 2015: Projekt Nyt Kampflys rapport med beslutning­sgrundlage­t for typevalget er faerdig, men låses inde, mens skiftende forsvarsmi­nistre fortsaette­r med at udskyde den politiske del af processen.

Maj 2016: Regeringen peger på F-35 som sit bud på Danmarks nye kampfly og anbefaler indkøb af 27.

9. juni 2016: Flertal beslutter at købe 27 F-35-fly.

14. december 2017: Finansudva­lget tiltraeder et aktstykke fra Forsvarsmi­nisteriet og godkender dermed i første omgang 16,37 milliarder kroner til indkøb af flyene.

Forsvarsmi­nisteriet meddeler, at man af hensyn til naboerne flytter det kompleks, der skal huse kampflyene. Det vil forsinke flyet, så det første F-35-fly først kan ventes at lande i Danmark i 2023 - 26 år efter arbejdet med at finde F-16flyets afløser blev indledt.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? De nye kampfly kan først lande i Danmark i 2023.
FOTO: AP De nye kampfly kan først lande i Danmark i 2023.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark