Ekstra Bladet

Så ofte sletter Google et link

Israelsk firma knaekker sikkerhede­n i iPhone KODEORD: Du kan beskytte dig med et bedre password og ved at fravaelge skytjenest­er

- FOTO: AP

Det israelske firma Cellebrite har haft held med det, som Apple i årevis har frygtet.

Firmaet kan mod betaling hjaelpe politiet og andre myndighede­r fra hele verden med at bryde ind i låste iPhones og iPads uanset model, skriver det anerkendte medie Forbes.

Naegtede at hjaelpe

Cellebrite blev offentligt kendt, da firmaet for et par år siden hjalp FBI med at bryde sikkerhede­n i en iPhone, som tilhørte de mistaenkte fra et terrorangr­eb i San Bernardino.

FBI forsøgte dengang først at overbevise Apple om, at firmaet skulle traede til og åbne telefonen. Men af princip naegtede ledelsen i Apple, selvom sagen førte til stort politisk og juridisk pres.

Pludselig opgav FBI dog at forfølge sagen videre over for Apple, da det israelske firma angivelig løste problemet og åbnede telefonen.

Kan taste uendeligt

Siden har Cellebrite forfinet sin teknik, hvor man snyder Apples enheder til at tro, at et password ikke er blevet tastet ind flere gange, end systemet normalt tillader.

På den måde kan teknikerne hos Cellebrite blive ved med at taste koder ind, indtil de rammer den rigtige. Og uden at telefonen pludselig lukker ned eller i vaerste fald sletter alt indhold af sig selv:

’Vores service tilbyder at hente mails, data fra programmer, lokationsd­ata og logs ud fra systemet’, forklarer en talsmand i en mail til Forbes.

’Myndighede­rne kan sende den beslaglagt­e enhed ulåst til os, med den rigtige kode eller bruge vores avancerede service til at låse enheder op.’

Ifølge eksperter er det skraemmend­e, at Cellebrite uden forbehold nu tilbyder at låse selv helt nye iPhones op. Det er nemlig i direkte strid med, hvad Apple tidligere har sagt om, at firmaer som Cellebrite alene kan bryde ind i telefoner og tablets af aeldre dato.

Beskyt dig bedre

Sagen saetter ifølge Dan Guido fra sikkerheds­firmaet Trail of Bits endnu en gang fokus på, at brugerne skal vaere bedre til at beskytte deres enheder mod uønsket adgang:

– Uanset den metode, som Cellebrite bruger, kan de ikke med ren magi gaette sig til den rigtige kode. De er nødt til at taste sig til den, siger sikkerheds­eksperten til arstechnic­a.com.

– Og det ville ikke vaere så let, hvis passwordet var laengere end blot fire cifre.

Apple har flere gange tidligere opfordret sine brugere til at vaelge mere avancerede passwords, hvor der både indgår tegn, tal og bogstaver.

Det meste af tiden kan man nemlig nemt få adgang til telefonen med et fingeraftr­yk eller ansigtsgen­kendelse på iPhone X. 2,4 millioner links har Google siden 2014 fået en anmodning om at slette fra sin enorme database.

Ifølge en afgørelse fra den øverste domstol i EU har borgerne nemlig i nogle tilfaelde ret til at få deres fortid slettet fra søgemaskin­en.

901.698 links – 43,3 procent af alle anmodninge­r – har Google sagt ja til at slette.

Det ville ikke vaere så let, hvis passwordet var laengere end blot fire cifre

 ??  ?? Selvom du ikke er kriminel, kan der sagtens vaere gode og lovlige grunde til at ville beskytte sine data. For eksempel hvis du rejser til USA med følsomme data på telefonen og vil forhindre myndighede­rne i at snage.
Selvom du ikke er kriminel, kan der sagtens vaere gode og lovlige grunde til at ville beskytte sine data. For eksempel hvis du rejser til USA med følsomme data på telefonen og vil forhindre myndighede­rne i at snage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark