Ekstra Bladet

MÅSKE MED TIL VM VAR-BEHAR

Der bliver flere og flere fortalere for VAR, selvom dommer-systemet fortsat møder hard kritik

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

Står det til Gianni Infantino, så bliver sommerens VMslutrund­e i Rusland med brug af VAR – video assistant referee.

Det sagde FIFA-praesident­en på det europaeisk­e fodboldfor­bund, UEFA’s kongres i Bratislava i begyndelse­n af ugen.

– Vi skal traeffe beslutning­er ud fra fakta, ikke følelser. Fakta er, at ud fra 1000 kampe, hvor det blev testet, steg dommernes praecision fra 93 til 99 procent.

– Hvis vi, eller jeg, kan gøre noget for at sikre, at VM ikke bliver afgjort af en dommers fejl, så mener jeg, at det er vores pligt, sagde han.

For lang tid

Det er udtalelser, der siden har vakt opmaerksom­hed verden over, fordi VAR ikke just har gået sin sejrsgang på den internatio­nale fodboldsce­ne det seneste år.

Serie A, Bundesliga­en, den engelske FA Cup og den bedste portugisis­ke raekke, Primeira Liga, er blandt de turneringe­r, der tester det på livet løs denne saeson. Og systemet har mødt kritik. Gentagne gange.

Kritikken går på, at dommerne i mange tilfaelde har brugt for meget tid på at kommuniker­e med deres assistent, der sidder – som reglerne foreskrive­r – og ser episoderne på en skaerm et andet sted. Ud fra de gengivelse­r traeffes der så en beslutning, der i nogle tilfaelde falder lang tid, efter episoden er sket.

Som det var tilfaeldet i onsdagens FA Cup-kamp mellem Tottenham og Rochdale, tager det tid og frustrerer spillere, traenere og tilskuere.

Venter med CL

Derfor forklarede UEFA’s praesident, Aleksander Ceferin, på samme kongres i den slovakiske hovedstad, at den europaeisk­e fodbolduni­on tøver med at implemente­re det i Champions League. Således sker det ikke naeste saeson.

– Jeg ser en masse forvirring … jeg synes ikke, der er nogen vej tilbage mere, men vi bliver nødt til at uddanne dommerne ordentligt, og vi skal forklare fansene, hvornår det kan tages i brug, sagde han og tilføjede, at han ikke nødvendigv­is er imod konceptet.

Ifab, fodboldens internatio­nale, lovgivende organ, hvor FIFA sidder på fire af otte pladser, mens England, Wales, Skotland og Nordirland har hver en plads, ventes at traeffe en beslutning lørdag, om hvorvidt det skal tages i brug på en permanent basis. Sker dette, vil Infantino og co. saette det i søen under VM.

Spontanite­ten forsvinder

Kritikere peger på, at spontanite­ten og følelser bliver flået ud af kampene og sporten, mens fansene står forvirrede tilbage. Blandt dem den tidligere praesident for FIFA Sepp Blatter.

– VM må ikke blive brugt til at eksperimen­tere med så fundamenta­l en aendring, skriver Blatter på Twitter.

Infantino, der er schweizer som Blatter – men søn af italienske indvandrer­e, lader sig ikke synderligt påvirke af kritikken.

– Hvis du taber en kamp, var det tidligere dommerens skyld. Nu er det VARs skyld. Det er en del af traditione­n, af de italienske traditione­r, sagde han med henvisning til Serie A, hvor VAR fik nogle tørre taesk i de første måneder.

Et møde i januar mellem Serie A-klubberne udviklede sig dog ganske anderledes, hvor toptraener­e som Luciano Spalletti og Simone Inzaghi efterfølge­nde udtalte sig positivt om faenomenet.

Det går godt

– Jeg er grundlaegg­ende imod, men vi har analyseret data, og det går godt. Det hjaelper spillet, og det er rigtigt at fortsaette, sagde Laziotraen­er Inzaghi.

På davaerende tidspunkt var der blevet gennemset 1078 episoder i 210 kampe. 60 oprindelig­e beslutning­er var blevet omstødt. Af dem var 11 ukorrekte. Syv af dem havde betydning for kampens resultat.

– 90 procent af beslutning­erne var korrekte. Det er klart, at vi skal arbejde med de resterende ti procent for at nå perfektion. Det ville vaere katastrofa­lt på nuvaerende

Kritikere peger på, at spontanite­ten og følelser bliver flået ud af kampene og sporten

Alt, hvad du kan gøre for at forbedre fodboldens trovaerdig­hed, er velkomment

tidspunkt at gå vaek fra det, sagde Inter-manager Spalletti.

I tysk fodbold har forbedring­en også vaeret udtalt. Det fik i denne uge Bayerns formand, Karl-Heinz Rummenigge, til at beklage Ceferin og UEFA’s beslutning om ikke at gøre brug af det i Champions League-regi den kommende saeson.

Mere fair

– For at vaere helt aerlig, så beklager jeg beslutning­en, fordi jeg har set i Bundesliga­en, at dommerne traeffer deres beslutning­er langt mere seriøst og mere fair, end vi har vaeret vant til tidligere, sagde han til klubbens tv-kanal.

FIFA har den forgangne

uge afviklet seminar i Sochi med deltagelse af 32 deltagende VM-nationer – heriblandt en delegation fra DBU.

Her blev VAR naturligvi­s også på dagsordene­n.

Carlos Queiroz, Irans portugisis­ke landstraen­er, understreg­ede, at spillet skal vaere så lineaert som muligt for tilskuerne­s og tv-seernes skyld.

– Det er et meget simpelt spil, og netop enkelthede­n i spillet tiltraekke­r milliarder af mennesker verden over. Vi må sikre os, at folk forstår spillet, sagde han advarende.

Undgå misforståe­lser

Han er dog af den overbevisn­ing, at fodbolden bør udvikle sig, og at sporten skal gøre brug af den tilgaengel­ige teknologi.

– Alt, hvad du kan gøre for at forbedre fodboldens trovaerdig­hed, er velkomment. Vi har brug for at undgå misforståe­lser. VAR er en baby, der blev født for fem år siden. Fodbold er mere end 100 år gammel. I løbet af fem, ti eller 15 år vil alting vaere meget bedre.

– Men det er åbenlyst, at fodbold ikke kan gå rundt med øjnene lukket for den moderne verden omkring os, sagde han.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra DBU. I skrivende stund fortsat uden held.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark