Ekstra Bladet

JERNBANER, SYGEHUSE OG SKOLER KAN BLIVE RAMT

- PETER JEPPESEN pej@eb.dk

Hvis Danmark ender i konflikt 4. april, vil det ikke kun ramme offentlige arbejdspla­dser. Også ansatte i det private vil blive berørt af konflikten.

I går varslede en lang raekke fagforbund konflikt på kommunale, regionale og statslige arbejdspla­dser, hvis overenskom­stforhandl­ingerne ikke når i mål.

HK Stat har blandt andet udtaget trafiklede­rne, der styrer togtrafikk­en, til konflikt. Dermed bliver en stor del af landets offentlige transport ramt, hvis det kommer til konflikt, fortaeller Dennis Alex Jørgensen, formand for HK Trafik & Jernbane.

– Det er vigtigt, at det bliver maerkbart og effektivt, så vi hurtigst muligt kan få forhandlin­gerne i gang. Der er ingen vindere – vi taber alle sammen. Men det er sidste mulighed fra vores side, siger han.

Dennis Alex Jørgensen er klar over, at kunderne bliver ramt af trafikken, men håber på forståelse.

– Vi er kede af, at de bliver ramt, men vi håber, at de forstår, at vi kaemper for nogle bedre rettighede­r.

Operatione­r bliver udsat

Også skoler, blandt andet Herlufshol­m Gymnasium, hvor prins Nikolai går, er blevet udtaget til konflikt. Ligesom hospitaler og børnehaver bliver ramt.

Ifølge Bent Greve, arbejdsmar­kedsforske­r på Roskilde Universite­t, er det bevidst, at fagforenin­gerne går efter at ramme hårdt.

– Man vil ramme alle landets kommuner og regioner. Det vil vaere bredt. Daginstitu­tioner, skoler og aeldreplej­en. Det kan ramme udstedelse af pas og kørekort. Man vil ramme hele vejen rundt.

– Der er dog enighed mellem arbejdsgiv­er og arbejdstag­er om, at man ikke rammer livsvigtig­e områder. Det vil sige, at man eksempelvi­s vil foretage akutoperat­ioner, mens planlagte operatione­r kan blive ramt, forklarer han.

Vil ikke ramme så hårdt

Lige nu har forligskvi­nden måneden ud til at få parterne til at mødes.

Lykkes det ikke, kan hun udsaette konflikten to gange 14 dage, hvis hun kan se en mulighed for løsning. Ellers bryder strejken ud 4. april. 7. marts er der bestyrelse­smøde i KL, der er en af forhandler­ne for arbejdsgiv­erne. Her vil man tage stilling til, hvor der i givet fald skal 22,20 % varsles lockout. Ifølge Bent Greve vil de dog ikke ramme så hårdt som arbejdstag­erne.

– Min vurdering er, at de vil gøre det i begraenset omfang. Det er en balance mellem at ramme de ansatte og så sørge for, at det ikke irriterer borgerne mere end nødvendigt.

– Hvis folk ikke kan få passet deres børn, kan det hurtigt få indflydels­e på den private sektor, siger han.

Muligt at finde løsning

Ifølge arbejdsmar­kedsforske­ren er der dog stor sandsynlig­hed for, at der findes en løsning, så der ikke kommer konflikt.

– Dels er der mulighed for at skrue på lønnen. Men der er også uenighed om, hvornår lønstignin­gerne skal indtraeffe.

– Arbejdstag­erne vil have dem hurtigst muligt, mens arbejdsgiv­erne vil give dem senest muligt. Dermed er der endnu et parameter at skrue på for at nå en løsning, siger han. Løn

De offentligt ansatte kraever maerkbare lønstignin­ger, men det er på forhånd blevet afvist af arbejdsgiv­erne.

Frokostpau­se Spørgsmåle­t om frokostpau­sen kommer efter en laengere periode med dårligt samarbejds­klima mellem repraesent­anter for lønmodtage­re i staten og ARKIVFOTO: THOMAS SJØRUP arbejdsgiv­erne i Moderniser­ingsstyrel­sen. Lønmodtage­rne mener, at retten til betalt frokostpau­se er og skal vaere en del af overenskom­sten.

Laerernes arbejdstid

Som det er i dag, er laerernes arbejdstid reguleret af en lov som følge af et politisk indgreb, der kom i kølvandet på den store konflikt i 2013.

– Samtidig betyder det, at folk med børn må arbejde mindre, fordi transport-tiden bliver laengere. De bliver tvunget til at møde senere og gå før for at hente børn.

– Hvem ligger din sympati hos?

– Det vil jeg ikke forholde mig til. Jeg kan bare konstatere, at hvis konflikten varer i flere dage, vil folk forsvinde fra den kollektive trafik – og de vender nok ikke tilbage.

 ??  ?? Kold krig Banedanmar­ks medarbejde­re arbejder hårdt for at holde togene i gang i det iskolde forårsvejr. Nu er der udsigt til, at udvalgte grupper skal strejke i forbindels­e med den store konflikt, der lurer forude.
Kold krig Banedanmar­ks medarbejde­re arbejder hårdt for at holde togene i gang i det iskolde forårsvejr. Nu er der udsigt til, at udvalgte grupper skal strejke i forbindels­e med den store konflikt, der lurer forude.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark