Ekstra Bladet

HVORFOR IKKE FORBYDE SOLBRILLER?

-

Der er lavt til loftet i den danske andedam i disse år. Burka-forbuddet er det seneste lavpunkt i nederdraeg­tigheden, når det gaelder at tryne vore muslimske medborgere.

Umiddelbar­t kan det virke komisk, at netop vi danskere vil opstille regler for påklaednin­g, al den stund at danskerne og i al fald danske maend har ry for at vaere verdens dårligst klaedte.

Og skal vi endelig til at blande os i, hvordan hinanden fremtraede­r og går klaedt, er der langt mere oplagte opgaver. Hvad med at forbyde solbriller? Det er yderst sjaeldent, at sollyset på disse breddegrad­er er så skarpt, at solbriller er påkraevede. Og dybest set er det vel uopdragent, at man ikke er parat til at se den anden i øjnene.

Eller øretelefon­er eller -bøffer, som gud og hvermand baerer i dag? I realiteten er det da asocialt, at man på gader og straeder ikke er parat til at møde sine medmennesk­er med et åbent øre.

Men bare rolig – jeg er naturligvi­s godt klar over, at det såkaldte maskerings­forbud intet har at gøre med hverken anstaendig social optraeden eller ligestilli­ng. Det handler ene og alene om at genere, ydmyge og drille en minoritet her til lands. De toneangive­nde partier håber på den konto ved naeste valg at score de marginale stemmer på det bagerste bord i bodegaen. Danske politikere med format og integritet er en mangelvare i disse år.

For DF er nedgørelse­n af muslimerne en maerkesag, Socialdemo­kratiet har for laengst droppet partiets humanistis­ke vaerdier og er med på den vaerste, og i Venstre er det de nationalko­nservative og ikke de liberale, der har overtaget.

Egentlig er jeg ikke bekymret for muslimerne. De klarer sig nok. De moderate muslimer – det store flertal – traekker formentlig på skuldrene og ser blot forbuddet som endnu en fjendtlig handling fra det danske samfund. De ekstreme muslimer gnider sig i haenderne. De rekruttere­r proselytte­r på et skaerpet modsaetnin­gsforhold til det omgivende samfund. Et burka-forbud underbygge­r deres fortaellin­g om en dybtgående religiøs kamp mellem dem og os.

Naeh, min bekymring går på, at burkaforbu­ddet er endnu en pind til de vestlige vaerdiers ligkiste. Religionsf­rihed, tolerance, retten til at vaere forskellig og friheden til at klaede sig på, som man har lyst til, går fløjten.

DF, S og V kaster sig over nogle håndfulde muslimer, alt imens de reelle udfordring­er forbliver uløste; klimaforan­dringerne, det kemisk-industriel­le landbrug, som ødelaegger dansk natur, og den stigende sociale ulighed i Danmark.

Erik Boel

Tidligere landsforma­nd for Europabeva­egelsen

 ?? FOTO: AP ?? Måske skulle vi forbyde solbriller? Det er yderst sjaeldent, at sollyset på disse breddegrad­er er så skarpt, at solbriller er påkraevede.
FOTO: AP Måske skulle vi forbyde solbriller? Det er yderst sjaeldent, at sollyset på disse breddegrad­er er så skarpt, at solbriller er påkraevede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark