Ekstra Bladet

Det kunne vaere sket for mig

KIDNAPNING: Enrique Castro González, der døde 27. februar, var en legende i FC Barcelona. I storhedsti­den i 80’erne blev han uden varsel kidnappet – Allan Simonsen var taet på ham, da det skete

- ANDERS JENSEN aj@eb.dk

Enrique Castro González – også kaldet ’Quini’ – var en af de mest dominerend­e skikkelser i spansk fodbold i 70’erne og 80’erne og var med til at vinde store titler med FC Barcelona.

Saesonen 1980/1981 blev dog et regulaert mareridt for den spanske angriber.

1. marts 1981 blev den dengang 31-årige spanske angriber kidnappet af to bevaebnede forbrydere ude foran sit hus, da han var på vej til lufthavnen for at hente sin kone og børn. Hele haendelsen og tiden efter påvirkede den danske fodboldstj­erne Allan Simonsen, der dengang også spillede i den spanske mesterklub.

– Jeg taenkte meget over, hvad det var for noget. Det kunne jo ske vaere sket for mig. Fodbolden kom meget i baggrunden på det tidspunkt, fortaeller Allan Simonsen til Ekstra Bladet.

Haendelsen tog naturligvi­s også hårdt på den bortførte stjernes hustru og alle andre i FC Barcelona.

– Det påvirkede holdet rigtig meget. Jeg kan huske, at vi spillere var ovre hos hans familie og tale med hustruen om det for at berolige hende. Hun havde det ret skidt, fortaeller Allan Simonsen.

Kidnapning­en skete på et tidspunkt, hvor Quini var på toppen af sin karriere.

Tabte mesterskab­et

Han havde netop scoret to mål for FC Barcelona i en ligakamp mod Hercules, og fremtiden så lys ud for både ham og klubben.

FC Barcelona lå på mesterskab­skurs, da Quini blev kidnappet. Men efter episoden var spilleglae­den forsvundet hos spillerne, fortaeller Allan Simonsen.

– Vi var jo vaere suveraene nummer ét i ligaen på det tidspunkt. Han spillede rigtig godt, og vi var seks point foran nummer to inden de sidste seks kampe.

– Men ingen af os ville hverken traene eller spille på det tidspunkt, så det blev noget vaerre rod. Vi tabte jo

Vi fik kun to point i de sidste seks kampe. Vi spillede selvfølgel­ig, men ingen havde lyst til det

mesterskab­et den saeson. Vi fik kun to point i de sidste seks kampe. Vi spillede selvfølgel­ig, men ingen havde lyst til det, fortaeller Allan Simonsen om tiden efter kidnapning­en.

Befriet efter fire uger

De to kidnappere kraevede hele 22 millioner kroner for at løslade Quini.

Det krav blev ikke imødekomme­t, men der blev indgået en aftale med forbrydern­e om en løsesum på 4,4 millioner kroner. Pengene blev overført til en schweizisk konto. En af forbrydern­e forsøgte derefter at haeve 45.000 kroner i banken, men blev taget på fersk gerning. Herefter blev Quinis opholdsste­d identifice­ret, og han blev befriet efter 25 dage indespaerr­et i en kaelder i Zaragoza.

De to kidnappere blev idømt hver ti års faengsel. Quini stod til at få en kaempe erstatning efter den traumatisk­e episode, men meget pudsigt valgte han ikke at sagsøge kidnappern­e.

Han udtalte, at han var blevet behandlet godt, og de var nogle gode folk. Rygterne gik senere på, at han var blevet ramt af Stockholms­yndromet.

 ?? FOTO: ULLSTEIN BILD/ ALL OVER PRESS ?? Ustoppelig­e Barcelona-spillerne Allan Simonsen (th.) og Quini (med nummer 9 på ryggen) jubler sammen med holdkammer­aterne efter endnu en scoring i 3-0-sejren over Leipzig i kvartfinal­en i Europa Cup’en 3. marts 1982.
FOTO: ULLSTEIN BILD/ ALL OVER PRESS Ustoppelig­e Barcelona-spillerne Allan Simonsen (th.) og Quini (med nummer 9 på ryggen) jubler sammen med holdkammer­aterne efter endnu en scoring i 3-0-sejren over Leipzig i kvartfinal­en i Europa Cup’en 3. marts 1982.
 ?? FOTO: VIDEOGRAB ?? Quini sammen med FC Barcelonas praesident, Josep Lluís Núñez, efter løsladelse­n.
FOTO: VIDEOGRAB Quini sammen med FC Barcelonas praesident, Josep Lluís Núñez, efter løsladelse­n.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Allan Simonsen spillede sammen med Quini i 80’erne og husker ham som en fantastisk fodboldspi­ller.
FOTO: ALL OVER PRESS Allan Simonsen spillede sammen med Quini i 80’erne og husker ham som en fantastisk fodboldspi­ller.
 ?? FOTO: VIDEOGRAB ?? Følelserne sad helt uden på tøjet, da Quini var blevet befriet efter 25 dage i fangenskab.
FOTO: VIDEOGRAB Følelserne sad helt uden på tøjet, da Quini var blevet befriet efter 25 dage i fangenskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark