Ekstra Bladet

Sådan aendrer du dine vaner

-

Har du brugt 12 uger på at få fremskred i dine nye vaner, og føler du stadig ikke, at du er, hvor du vil vaere, så giv endelig ikke op! At saette laengere tidshoriso­nter kan gøre vejen derhen mere realistisk. Selv er jeg til kort proces; hårdt arbejde over kortere tid. Men andre har mere behov for at falde naturligt ind i rollen, som nye vaner byder på. Derfor bliver jeg som kostvejled­er frustreret, når mine kunder vaelger at give op efter en måned. Uanset om det tager 20 eller 200 dage, skal man laegge arbejde i det og bruge tid og tankevirks­omhed på at automatise­re vanen.

Vil du gerne traene fire gange om ugen, så fire gange om ugen, traen og lad vaere at give dig selv en anden valgmuligh­ed. Har du først tvunget dig selv afsted i to-tre uger, vil det begynde at føles lettere. Men er det mere reglen end undtagelse­n at få det gjort, ja, så er du ikke kommet godt fra start.

En anden ting er, at gør man det for svaert for sig selv, så ligger de gode undskyldni­nger lige til højrebenet. Så start med at aendre noget, som du ved er let at sige nej til – men bestemt også at sige ja til. Det kan vaere følge en simpel kostplan. Når mine kunder vil have flere hundrede valgmuligh­eder, siger jeg nej. De første uger skal gå med at køre vanen ind. Simpelt og overskueli­gt. Det er nyt for kunden, for familien og for den rytme, man har i forvejen. Og hvorfor gøre det svaerere?

’Mine børn og min mand spiser noget andet – det bliver så besvaerlig­t’. Nej, det er også en vane. Desuden er grønt, pasta og kartofler med en god proteinkil­de noget, som alle kan spise til aften, så måske kan du lave den sunde mad til hele familien og ikke kun dig selv. Undskyldni­nger er der nok af. Bare gå i gang i stedet for alle disse små, hjemmestri­kkede forhindrin­ger, som nok mest af alt stammer fra frygt for noget nyt og ukendt.

at jeg har det sådan med tandtråd. I flere år har jeg ikke brugt det regelmaess­igt, og jeg synes, det er noget så ubehagelig­t. Min tandlaege siger, jeg bør bruge det to gange om dagen, men det kan jeg ikke overskue, så jeg har sat et mål, der hedder én gang om dagen. Og nu gør jeg det faktisk en gang om dagen med et par små missere. Så nu kan jeg snart tage fat på to gange om dagen. Enten dét eller jeg får betaendt tandkød, sagde tandlaegen, og hvem vil dog have det?! Jeg vaelger at bruge tandtråd, selvom alt stritter på mig imens, men jeg kan nu maerke, at det er mere eller mindre pr. automatik, at jeg åbner skabet og tager tandtråden frem. Jeg skal ikke minde mig selv om det.

Vil du gerne traene fire gange om ugen, så traen fire gange om ugen, og lad vaere at give dig selv en anden valgmuligh­ed

om, at man skal tage det tunge laes i starten og minde sig selv om det mange gange. Hvad enten det er nye kostvaner, shoppevane­r, at blive bedre til at tage cyklen, gå flere ture, spise mindre kød, eller smile mere. Start småt, og tag godt fat, så skal det nok lykkes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark