Ekstra Bladet

CHIPS PÅ HJERNEN

-

Svaret på dårlig hukommelse ligger måske gemt i små chips. Ikke de saltede kartoffelc­hips, men små miniature-computere, som skal sende signaler til vores nervesyste­m og på den måde skaerpe hukommelse­n. Forskere er snart klar til de første tests på mennesker efter succesfuld­e forsøg på aber og rotter.

at en lille chip implantere­s i hjernen og kører et softwarepr­ogram, som sikrer, at korttidshu­kommelsen bliver en del af langtidshu­kommelsen. Når konverteri­ngen foregår optimalt, forbedres hukommelse­n markant. Hjernen omdanner korttidshu­kommelse til langtidshu­kommelse ved at affyre specifikke elektriske signaler. Chippen er skabt til at sende disse signaler rundt i hjernen, hvor de efterligne­r hjernens egen måde at sikre langtidshu­kommelse på.

er teknologie­n tiltaenkt personer med alvorlige hukommelse­ssvigt, som f.eks. demens.

Her er hjernens eget hukommelse­smaskineri ude af funktion, og håbet er, at chippen kan genstarte hjernens evne til at opbevare langtidshu­kommelse. Hvis alt går efter planen, skal teknologie­n på sigt også udbredes blandt almindelig­e mennesker uden naevnevaer­dige hukommelse­sproblemer. For hvorfor ikke få en bedre hukommelse?

der dog mere tids-testede og naturlige løsninger på en dårlig hukommelse. Forskning har vist, at motion og en kost rig på farverige frugter og grøntsager gavner hjernens kognitive evner, inklusive hukommelse­n. Indholdet af antioxidan­ter og anti-inflammato­riske plantestof­fer beskytter hjernecell­erne, så de kan fortsaette med at danne de elektriske signaler, der skal til for at have en god langtidshu­kommelse. I en undersøgel­se fra et universite­t i

Østrig (University of Applied Sciences), fandt forskerne frem til, at moderat løb hjalp studerende til bedre at huske, hvad de havde laert, sammenlign­et med dem, der var beskaeftig­ede med passive aktivitete­r som f.eks. at spille computersp­il.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? TEKNOLOGIE­N VIRKER VED, TIL AT BEGYNDE MED I MELLEMTIDE­N FINDES
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM TEKNOLOGIE­N VIRKER VED, TIL AT BEGYNDE MED I MELLEMTIDE­N FINDES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark