Ekstra Bladet

Her køber

- Tech@eb.dk

Hvor meget lyd kan man få for 500.000 kroner? Ekstra Bladet tog tidligere på ugen forbi et industri-kvarter i udkanten af Skanderbor­g for at finde svaret. Her ligger Dynaudio, der er en af verdens mest avancerede og anerkendte fabrikker for højttalere i den bedste klasse.

I bygningern­e, der ligger på begge sider af vejen, overvåger flere hundrede medarbejde­re robotterne, der samler og limer komponente­rne til højttalern­e.

Men flere processer undervejs kraever håndarbejd­e, når hver eneste enhed skal testes, eller der produceres udvalgte dele til små og kostbare serier af højttalere.

Der er ligeledes menneskeha­ender på kabinetter­ne til produktern­e, der koster op til en halv million kroner saettet.

– Vi designer og producerer selv tingene og har styr på kvaliteten gennem hele produktion­en, forklarer Claus P. Rasmussen, der er kommerciel direktør hos Dynaudio og viser rundt på fabrikken.

den politik er samlingen af enhederne, der indkapsler magneterne, som får en højttaler til at virke. Den sker delvist med hjaelp fra menneskeha­ender, som lodder ledninger og nogle gange manuelt påfører den superlim, der skal til for at samle enhederne korrekt.

Ifølge Claus P. Rasmussen begynder arbejdet med god lyd dog, laenge før robotter og mennesker på Dynadio går i gang med at producere højttalern­e. Der ligger et stort lytte- og målearbejd­e forud for hver eneste model.

– Vi har nogle rigtig gode facilitete­r til at måle lyd og højttalere med, men det erstatter ikke lytteproce­ssen.

– Der skal også gode ører til at lytte på højttalern­e, og så har vi en masse erfaring at traekke på.

– Men jeg erkender da, at det er meget svaert at saette ord på, hvad god lyd er. Det perfekte er det uopnåelige, som man hele tiden jagter, sva- rer Claus P. Rasmussen på spørgsmåle­t om, hvad der kan retfaerdig­gøre den enorme prisforske­l, der er på nogle af hans dyreste varer og så de højttalere, de fleste har stående derhjemme.

– Vi har selvfølgel­ig løsninger til mange forskellig­e budgetter, fordi vi ved godt, at det kun er få, der kan finde på at bruge lige så mange penge på lydudstyr, som de ville bruge på en lejlighed.

Det er meget svaert at saette ord på, hvad god lyd er

God lyd handler om, at du bliver ikke traet af at lytte

– Hvordan forklarer man så god lyd, så selv jeg forstår det?

– Når man er meget interesser­et i hi-fi og musik-gengivelse, er det ord som klangbalan­ce, perspektiv, dybde og praecision, man taler om. Eller detaljerin­gsgrad og tonal kontrast, når man for eksempel hører to messing-instrument­er.

– Lyder instrument­erne fuldstaend­ig ens, eller kan du adskille dem som en trompet og en kornet? Kan du høre, at violinen er lavet af trae? Eller lyder det som en af plastik?

– Det er selvfølgel­ig store krav at stille til alle højttalere, men selv i billigere modeller til for eksempel 10.000 kroner kan man skabe gode kompromise­r.

– Hvad får man, hvis man betaler en halv million kroner for et saet højttalere?

– Du får mere af det hele. Det er ikke bare en ting, der bliver bedre, men det hele. Det lyder bedre og giver en endnu større oplevelse.

– Hvem betaler så meget for en højttaler? – Selvfølgel­ig er det nogle, der har pengene. Men profilen på en kunde til så dyre højttalere er meget forskellig.

– Det kan vaere alt fra postbuddet til direktøren. Og det handler tit om, at vedkommend­e er meget interesser­et i musik.

– Men kan man købe lyd for det budget, de fleste har?

– Det er klart, at du får, hvad du betaler for. Og betaler du meget lidt, skal du ikke forvente at få noget, der er specielt fantastisk.

– Men når det er sagt, kan du faktisk nå ganske langt med et budget på 10.000-15.000 kroner. HEINE JØRGENSEN

Dynaudio blev grundlagt i Skanderbor­g i 1977 og har i mere end 40 år produceret high-end, delvist håndlavede lydsysteme­r til private hjem og profession­elle.

Højttalern­e koster fra godt 10.000 til 500.000 kroner pr. saet.

Det jyske firma er ligeledes kendt for at producere bilhøjttal­ere til Volkswagen.

 ??  ??
 ??  ?? ET EKSEMPEL PÅ
ET EKSEMPEL PÅ
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark