Ekstra Bladet

VIL BESØGE ALLE LANDE

Torbjørn Pedersen har sat sig et vildt mål: Han vil besøge alle verdens lande - uden at flyve.

- TEKST: JESPER RISE BØRJESEN

Da jeg fandt ud af, at ingen har besøgt alle verdens lande uden at flyve, kunne jeg ikke slippe tanken igen

Vitus Bering. Knud Rasmussen. Lauge Koch. Danmark kan i forvejen opliste en lang raekke opdagelses­rejsende, der har skrevet sig ind i historiebø­gerne. Og nu får vi snart endnu en af slagsen.

Hvor fortidens danske eventyrer ofte bevaegede sig nordpå til de arktiske egne, begraenser 39-årige Torbjørn Pedersen sig ikke til et enkelt område af planeten. Han har planer om at besøge alle verdens lande. Og det skal ske uden en eneste gang at saette sig op i et fly.

Lykkes planen, bliver han ikke bare den første dansker, men også den første nogensinde til at gennemføre den verdensoms­paendende rejse kun ved hjaelp af køretøjer og skibe.

– De store geografisk­e bedrifter og erobringer har altid betaget mig, og jeg troede, at alt var gjort. Da jeg fandt ud af, at ingen har besøgt alle verdens lande uden at flyve, kunne jeg ikke slippe tanken igen. Det var for stor en udfordring, siger Torbjørn Pedersen, der kalder sit projekt Once Upon A Saga som en hyldest til Danmark og Norden. Normalt omtaler han dog blot rejsen som Sagaen.

EVENTYRERE­N HAR ET budget på 120 kroner pr. dag, som skal daekke kost, logi, transport og alt andet. Pengene har han skrabet sammen via sponsorate­r, en crowdfundi­ng-kampagne, opsparing og ved at saelge nogle af sine ejendele. Indtil videre har han besøgt 143 lande og mangler 60, inden han kan tage hjem til Danmark. Han har vaeret undervejs siden oktober 2013 og har ikke vaeret hjemme i Danmark siden.

Allermest savner han sin forlovede, som han har dannet par med, siden før han begyndte sit rejse-projekt.

– Men nej, hvor jeg også savner at kunne ringe til en ven og 20 minutter senere mødes til en kebab og en film. Jeg savner dansk letmaelk helt vildt! Jeg savner letheden ved at vide alt, tale mit eget sprog og undgå misforståe­lser. Herude i verden er det nogle gange et dagsprojek­t at finde havregryn, hvis de ansatte ikke forstår dig, og du ikke ved, hvordan indpakning­en ser ud, siger Torbjørn Pedersen.

– Jeg savner de daglige rutiner, som vi alle brokker os over: At stå op og tage på arbejde, vente på weekenden, betale regningern­e og så videre. Dertil savner jeg at komme tilbage fra en løbetur i mit nabolag, lytte til P4, mens jeg sveder af og drikker et glas kakaomaelk, gå i bad og bagefter vaelge det tøj, jeg skal have på ved at se ind i klaedeskab­et.

PÅ TRODS AF de mange afsavn har Torbjørn Pedersen – eller Thor, som han kalder sig på sin rejse, fordi ingen andre end os fra Norden kan udtale Torbjørn – ingen planer om at give op, før han har besøgt samtlige 203 lande.

– Jeg har et braendende ønske om ikke at give op. Det forstaerke­s, når folk skriver til mig og fortaeller, hvor meget projektet betyder for dem. Mange mennesker lever med problemer såsom ikke at kunne bestå eksamen, ikke at kunne finde arbejde eller kaerlighed, at skulle gennemleve et personligt tab og meget andet.

– Fra tid til anden får jeg en hilsen fra én, der på en eller anden måde formåede at drage styrke ud af mit gåpåmod og projektets positive vinkel til verden.

Netop at vise verden fra sin bedste side er vigtigt for Torbjørn Pedersen, der rejser som goodwill-ambassadør for dansk Røde Kors.

– Sagaen handler blandt andet om at vise folk verden, som den ser ud uden for mediernes søgelys. Verden er i en rivende udvikling, og der er meget, der er bedre i dag end for blot 20 år siden. De fleste mennesker er fredelige, og livet går sin vante gang. Alligevel tror mange mennesker, at verden er farlig, og at mennesker er fjendtlige. Jeg gør, hvad jeg kan for at fremvise mine mange positive oplevelser med mennesker fra hele verden.

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Da Torbjørn Pedersen opdagede, at ingen havde rejst rundt i alle verdens lande uden at flyve, satte han sig for at vaere manden bag den praestatio­n. Han har foreløbig vaeret i gang med projektet i over fire år.
PRIVATFOTO Da Torbjørn Pedersen opdagede, at ingen havde rejst rundt i alle verdens lande uden at flyve, satte han sig for at vaere manden bag den praestatio­n. Han har foreløbig vaeret i gang med projektet i over fire år.
 ?? PRIVATFOTO ?? Torbjørn Pedersen på vej ind i Costa Rica. I mere end fire år har han rejst rundt i alverdens lande – uden en eneste gang at stige om bord på et fly.
PRIVATFOTO Torbjørn Pedersen på vej ind i Costa Rica. I mere end fire år har han rejst rundt i alverdens lande – uden en eneste gang at stige om bord på et fly.
 ?? PRIVATFOTO ?? Torbjørn Pedersen møder ikke kun mennesker undervejs på sin tur verden rundt. Her hilser han på en ung chimpanse.
PRIVATFOTO Torbjørn Pedersen møder ikke kun mennesker undervejs på sin tur verden rundt. Her hilser han på en ung chimpanse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark