Ekstra Bladet

LORTE-NET I PROVINSEN:

Regeringen er klar med en ny bredbåndsp­lan, for der er problemer med elendigt internet i mange af landets små samfund. Det kan Kjeld Hansen skrive under på

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Internetfo­rbindelsen hos Kjeld Hansen i den nordfynske landsby Krogsbølle var så elendig, at han ikke engang kunne give sig i kast med de helt basale ting på nettet.

– Man kunne ikke streame. Og skulle man downloade noget, der var en lille smule i, så tog det enorm lang tid, fortaeller han.

Derfor valgte Kjeld og de andre beboere i området at tage sagen i egen hånd for at få en ordentlig bredbåndsf­orbindelse – og det vel at maerke uden at søge så meget som en krone fra den bredbåndsp­ulje, som regeringen ellers har afsat til formålet.

– Vi har lavet et enestående stykke arbejde. Vi fik tilbudt, at 2500 husstande kunne få lynhurtigt internet via fiber på kommerciel­le vilkår, fortaeller Kjeld Hansen, der også er naestforma­nd i foreningen Landsbyern­e i Danmark.

– Min pointe er, at folk også skal gøre noget selv, lyder hans besked til de mange danskere, der stadig slås med langsomt internet.

I alt har cirka 240.000250.000 adresser herhjemme en internetfo­rbindelse, der maksimalt har 10 mbit/s i download.

Det forklarer Michael Jensen, tele-ekspert ved rådgivning­sfirmaet Netplan.

Disse boliger og virksomhed­er har det absolut dårligste bredbånd i landet, hvilket giver dem mulighed for at søge den såkaldte bredbåndsp­ulje, som regeringen har afsat til bedre internet.

Går sammen i flok

I forbindels­e med det tele-udspil, som regeringen fremlagde i går, er der fundet yderligere 60 millioner kroner til formålet, så der i alt er 100 millioner kroner at søge i år.

– Det er et skridt den rigtige retning, men det er lappeløsni­nger, siger Michael Jensen om de ekstra midler, der betyder, at omkring 4000 ekstra boliger og virksomhed­er får mulighed for at søge pengene.

Men på trods af at puljen umiddelbar­t har en begraenset effekt, peger Michael Jensen på, at den får flere til at gøre som Kjeld Hansen og co. på Nordfyn.

– Den motivation, som folk har fået af at gå sammen i flok og søge de her midler, har gjort, at flere projekter er blevet kommerciel­t interessan­te, så der er blevet indgået aftaler med bredbåndsu­dbydere uden om puljen.

– Bredbåndsp­uljen har startet en bevaegelse, hvor lokalsamfu­nd har fundet ud af, at det kan betale sig at gå sammen om det, fremfor at sidde enkeltvis hjemme i stuerne og ringe til et teleselska­b, forklarer Michael Hansen.

Kommer ikke i mål

Der skal da også ske noget markant, hvis regeringen skal nå sit mål om, at alle danskere i 2020 har adgang til bredbånd med minimum 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload.

– Med de initiative­r, der er sat i gang nu, kommer vi altså ikke i mål med målsaetnin­gen. Det vil stadig vaere mange, som ikke har den adgang i 2020, fastslår teleeksper­ten Michael Jensen.

Det er et skridt den rigtige retning, men det er lappeløsni­nger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark