Ekstra Bladet

Giftige sager

- PRIVATFOTO FOTO: AP FOTO: ANDERS BIRCH/RITZAU SCANPIX

I 2006 dør den tidligere russiske spion Aleksandr Litvinenko. Det er en kop grøn te forgiftet med det radioaktiv­e stof polonium-210, der tager livet af den tidligere KGB-officer. 1. november 2006 holder Litvinenko et ’forretning­smøde’ på det luksuriøse hotel The Millennium i London sammen med to russiske agenter ved navn Andrei Lugovoi og Dmitry Kovtun.

Under mødet serverer de to agenter den grønne te for den tidligere russiske spion. De drikker ikke selv noget af teen. Senere samme dag bliver Aleksandr Litvinenko dårlig i sit hjem. Han kaster op hele natten, og indlaegges efterfølge­nde på et hospital i London. Han dør efter tre uger i hospitalss­engen. Rusland og praesident Vladimir Putin bliver beskyldt for at stå bag mordet på Litvinenko, fordi han bryder med Rusland i 2000 og slår sig ned i Storbritan­nien. I sommeren 2010 blev den 31-årige, britiske spion Gareth Williams fundet nøgen og død i en rød North Face-taske i et badekar. MI16spione­ns død er stadig et mysterium. Williams var kendt for sit store matematisk­e talent for at bryde koder.

Der har vaeret mange spekulatio­ner omkring hans død, men beviserne få.

På spionens computer fandt politiet spor efter besøg på aparte sexsider. Heriblandt indespaerr­ing i trange rum.

Ifølge en tidligere KGB-agent blev han myrdet af russiske lejemorder­e, som afpressede ham med kompromitt­erende billeder af seksuel karakter. Det skriver The Telegraph.

Den russiske tidligere efterretni­ngsofficer, Boris Karpichkov, der lever i eksil i England med en ny identitet, haevder, at Gareth Williams fik en dødelig indsprøjtn­ing i øret og blev puttet i tasken af russerne.

Den systemkrit­iske journalist Anna Politkovsk­aja bliver ifølge eget udsagn forgiftet i 2006, da hun daekker et terrorangr­eb i Beslan, hvor tjetjenske terroriste­r tager over 1000 gidsler til fange.

Hun overlever, men chefredakt­øren på dagbladet Novaja Gazeta, der ledsager hende, dør.

Politkovsk­aja dør senere samme år i oktober, da hun bliver skudt af en mand ved indgangen til sit lejligheds­kompleks i Moskva og bliver efterfølge­nde fundet død i en elevator med en pistol og fire kugler placeret ved hendes side. I 2011 bliver tjetjenere­n Rustam Makhmudov, der tidligere er mistaenkt for mordet på Anna Politkovsk­aja, anholdt af den russiske myndighede­r. Han bliver idømt livstid for at affyre skuddene.

 ?? FOTO: AP ?? Gerningsst­edet Politiet arbejder på stedet, hvor Sergej Skripal og hans datter Yulia blev fundet.
FOTO: AP Gerningsst­edet Politiet arbejder på stedet, hvor Sergej Skripal og hans datter Yulia blev fundet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark