Ekstra Bladet

Det store skatterøve­ri

-

Fra 2012 til august 2015 blev statskasse­n svindlet for 12,3 milliarder kroner med refusion af såkaldt udbytteska­t.

Mindst fire personer er sigtet i sagen.

21. september 2015 satte bagmandspo­litiet navn på den hovedmista­enkte, den britiske finansmand Sanjay Shah. Det foregik på et lukket retsmøde i Lyngby.

Men derudover har bagmandspo­litiet, ifølge Politiken, også sigtet to amerikansk­e forretning­sfolk fra New Jersey og Minnesota som bagmaend i det store svindelnum­mer.

Den mangeårige skattemeda­rbejder Sven Jørgen Nielsen er den fjerde sigtede person i sagen. Han behandlede ene mand de mange fiktive ansøgninge­r om refusion af udbytteska­t.

’Skatte-Sven’ blev i december 2017 dømt seks års faengsel for groft bedrageri og modtagelse af bestikkels­e for over to millioner kroner i en tilsvarend­e sag om svindel med udbytteska­t for 37,4 millioner kroner begået i 2007 sammen med vennen Torben Wulff Dileng.

Ingen kontrol

En gang om året udbetaler danske børsnotere­de selskaber udbytte til deres aktionaere­r. Når udbyttet udbetales, tilbagehol­der SKAT 27 procent.

Aktionaere­r fra lande, som Danmark har en dobbeltbes­katnings-aftale med, kan få refunderet denne udbytteska­t, hvis de beskattes af udbyttet i deres hjemlande.

Men der var ikke nogen form for kontrol med udbetaling­erne, når udenlandsk­e aktionaere­r via deres banker søgte refusion af udbytteska­t.

Baseret på fiktive oplysninge­r blev milliarder af skattekron­er derfor uretmaessi­gt sendt til bagmaend i udlandet.

I sommeren 2014 begyndte ansatte i SKAT at undre sig over den store stigning i refusion af udbytteska­t. Men først i august 2015 opstod mistanken om svindel.

12 minutter i deadline

6. august 2015 deltog Sven Jørgen Nielsen i det møde, hvor SKAT besluttede at stoppe al refusion af udbytteska­t. 12 minutter før mødets start blev 105 millioner kroner overført til en konto, som tilhørte de personer, som nu er mistaenkt for svindel for 12,3 milliarder kroner.

SKAT har beslaglagt vaerdier for godt to milliarder kroner hos bagmaenden­e.

Alle Sanjay Shahs britiske aktiver er blevet beslaglagt. Herunder to London-villaer og en pengeoverf­ørsel på 1,7 milliarder kroner mellem Barclays Bank i London og Sanjay Shahs egen Varengold Bank i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark