Ekstra Bladet

SORTE HULLER

-

FOR OTTE år siden lovede Lars Løkkes davaerende VK-regering hurtigt bredbånd til alle husstande i det ganske land i 2020. Halleluja. Det lød rigtig godt.

HELT PRAECIST blev vi stillet i udsigt, at hver og en skal have adgang til mindst 100 Mbit download og 30 Mbit upload om mindre end to år. Men sådan kommer det ikke til at gå.

PÅ SAMME måde er det også galt med mobildaekn­ingen. I 2012 fortalte Ekstra Bladet historien om Gitte Lassen på 74 år fra Omø.

HVIS HUN skulle få et opkald eller selv ville ringe på sin mobiltelef­on, måtte hun først op på trappestig­en og derefter op på taget af sit hus. Der var daekningen nogenlunde – indenfor var der ingen daekning. I haven var der på gode dage et svagt signal. MAN FORSTÅR så udmaerket, at hun helst ville tale i telefon om sommeren. Men Gitte Lassens eksempel er desvaerre ikke blot en historie fra gamle dage.

DET ER DEN virkelighe­d, som tusindvis af danske hustande kaemper med den dag i dag. På både bredbånd og mobildaekn­ing er vi håbløst bag efter en lang raekke lande i vores del af Europa, og det går ufattelig langsomt med at få fyldt de sorte huller ud.

MERE END hver tiende bolig eller virksomhed har i dag ikke adgang til det hurtige net, som er regeringen­s målsaetnin­g. Det svarer til omkring 250.000 adresser.

REGERINGEN reagerer med håndbremse­n trukket, og vi er blot vidner til den ene lappeløsni­ng efter den anden. Senest i mandags, hvor der kun blev udskrevet yderligere 60 millioner kroner til den bredbåndsp­ulje, som folk, der bor i de sorte huller, kan søge fra. Men pengene forslår som en skraedder i helvede.

TÅRNHØJE Lars Christian Lilleholt fra Venstre er energi-, forsynings- og klimaminis­ter og dermed også ansvarlig for teleområde­t. Men han mestrer ikke det store perspektiv. Han taler forsigtigt om, at den seneste donation er et nøk i den rigtige retning.

MEN MED det tempo, regeringen arbejder i, må vi nok se i øjnene, at der går yderligere syv-otte år, inden hele landet er på et acceptabel­t niveau, når det gaelder bredbånds- og mobildaekn­ing.

DET STÅR i skaerende kontrast til regeringen­s mange planer om at flytte statslige institutio­ner til provinsen, hvor de sorte huller er flest. Men det kan måske give brevdue-flyvningen en renaessanc­e.

Men pengene forslår som en skraedder i helvede

 ?? PRIVATFOTO ?? Gitte Lassen illustrere­r tydeligt, at Omø er et af de sorte huller på danmarksko­rtet.
PRIVATFOTO Gitte Lassen illustrere­r tydeligt, at Omø er et af de sorte huller på danmarksko­rtet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark