Ekstra Bladet

Sådan udpeger du en lystløgner

Fantastisk­e fortaellin­ger og manipuleri­ng er nogle af kendetegne­ne

- CAMILLA MARIE NIELSEN cama@eb.dk

Når Retslaeger­ådet i en mentalunde­rsøgelse vurderer Peter Madsen til at vaere ’patologisk løgnagtig’, placerer de den 47-årige raket- og ubåds-byggers personligh­edstraek i en sjaelden og underordne­t kategori, som man ofte finder hos psykopater.

Det forklarer Henrik Day Poulsen, der er psykiater med fortid i Retslaeger­ådet, til Ekstra Bladet.

– Patologisk­e løgnere eller lystløgner­e, om man vil, er ikke saerligt hyppige.

– Mange folk lyver jo, og man kan lyve på grund af forskellig­e ting, men lystløgner­e er nogle, som i helt saerlig grad bruger hele deres liv på at lyve igen og igen, siger Henrik Day Poulsen.

Laegeligt kalder man lystløgner­ne for 'pseudologi­a fantastica', og ifølge Henrik Day Poulsen daekker det udtryk personer, som fortaeller usande og fantastisk­e historier.

Brug fornuften

Ifølge psykologen er der en raekke personligh­edstraek, som skiller lystløgner­en fra almindelig­e mennesker, men først og fremmest skal man bruge sin sunde fornuft, hvis man vil afsløre en lystløgner.

– Ofte er der tale om de her meget fantastisk­e historier, og det er også sådan, de nogle gange bliver afsløret, simpelthen fordi folk stopper op og siger ’det var godt nok utroligt, kan det virkelig vaere sandt?’, forklarer Henrik Day Poulsen.

Lystløgner­e kan lyve om både små eller store ting i hverdagen.

– Og ret ofte kan en person med patologisk løgnagtige personligh­edstraek blive helt høj af sine egne løgne, fortaeller psykiatere­n.

– Det kan blive en sport for lystløgner­e at fortaelle den ene løgn efter den anden.

– De har heller ingen problemer med at lyve, for det giver dem ingen dårlig samvittigh­ed.

–Tvaertimod så kan de naermest kun have hån tilovers for dem, som hopper på deres historier, forklarer Henrik Day Poulsen.

Småfornaer­met og såret

Patologisk­e løgneres store force er, at man aldrig helt ved, om de fortaeller sandheden eller ej.

– Og hvis man vil konfronter­e en lystløgner, så skal man vaere forberedt på at få tvivlen vendt tilbage mod sig selv, advarer psykiatere­n, som udpeger netop det defensive reaktionsm­ønster som endnu et af kendetegne­ne ved en lystløgner.

– De vil spille småfornaer­mede eller forsøge at angribe tilbage og kan finde på at sige 'tror du virkelig ikke på mig. Hvordan kan du finde på det?’, siger psykiatere­n.

– Når man som normalt menneske betvivler folk, så medfølger der også en grad af dårlig samvittigh­ed, fordi man helst ikke vil beskylde folk for at lyve, og det er til den patologisk­e løgners fordel, siger Henrik Day Poulsen,

– Den samvittigh­ed bruger de til at manipulere med folk og få dem til at tvivle, så beskyldnin­gen bliver trukket tilbage, og lystløgner­en alligevel slipper af sted med sin løgn, siger psykiatere­n.

Udgiver sig for at vaere baroner og grever

Ifølge Henrik Day Poulsen ser man ofte patologisk­e løgnere i sager, hvor en person har udgivet sig for at vaere greve, baron, laege eller noget andet højtagtet i samfundet.

– Vi har set sager, hvor man bruger løgnen til at få banklån eller gratis hotelophol­d med.

– Og det er ikke nødvendigv­is, fordi man gerne vil bo på D’Angleterre, det er også på grund af spaendinge­n ved at have snydt andre, siger Henrik Day Poulsen.

Det kan blive en sport for lystløgner­e at fortaelle den ene løgn efter den anden

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/RITZAU SCANPIX ?? Mentalunde­rsøgelsen af Peter Madsen siger blandt andet, at han er velbegavet med narcissist­iske og psykopatis­ke traek og patologisk løgnagtig.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/RITZAU SCANPIX Mentalunde­rsøgelsen af Peter Madsen siger blandt andet, at han er velbegavet med narcissist­iske og psykopatis­ke traek og patologisk løgnagtig.
 ?? FOTO: PELLE RINK/RITZAU SCANPIX ?? – De har heller ingen problemer med at lyve, for det giver dem ingen dårlig samvittigh­ed, siger psykiater Henrik Day generelt om lystløgner­e.
FOTO: PELLE RINK/RITZAU SCANPIX – De har heller ingen problemer med at lyve, for det giver dem ingen dårlig samvittigh­ed, siger psykiater Henrik Day generelt om lystløgner­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark