Ekstra Bladet

ROBOTTER OVERTAGER - NU SKAL DANSKERNE GÅ AKTIEAMOK

- Svv@eb.dk

Vi har alt for mange penge stående i banken til ingen – eller naesten ingen – rente. I januar opgjorde Nationalba­nken beløbet til 838 milliarder kr. svarende til 145.000 kr. for hver eneste dansker.

Det står bankerne nu i kø for at gøre noget ved. Ved hjaelp af robotter med tilforlade­lige navne som June, Darwin og snart også Nora og Munnypot skal danskerne laere at gå amok på verdens vaerdipapi­rmarkeder.

– Vi synes, at det er synd, at der står så mange penge, som dybest set bare bliver spist op inflatione­n. Det er jo folks opsparing, som bliver mindre vaerd, siger Jakob Beck Thomsen, produktche­f for June, som er Danske Banks ni måneder gamle investerin­gs-robot.

Robotter laver arbejdet

Investerin­gs-robotter er det nye sort, når det gaelder investerin­g.

De er designet til at placere dine sparepenge i billige indeksfond­e, der typisk bare følger udviklinge­n i et bestemt aktieindek­s. Det er også robotten, der – ud fra de oplysninge­r, du selv taster ind – anbefaler det rette risiko-niveau for dig.

Det betyder, at bankerne kan holde kundens omkostning­er nede på omkring halvdelen af, hvad man typisk betaler for at investere i traditione­lle investerin­gsforening­er.

– Meningen er, at det kan fungere som et alternativ til en opsparings­konto. Du kan investere helt ned til 100 kr., og du kan traekke penge ud og ind uden omkostning­er, siger Jakob Beck Thomsen.

Bag de lidt specielle robotnavne gemmer sig en raekke velkendte banker. Nord Investment var først ude med sin tjeneste i 2015, og siden er en raekke banker som Danske Bank, Ringkjøbin­g Landbobank, Sydbank og Nordfyns Bank fulgt efter i en lind strøm.

Omkostning­er betyder alt

Senere på foråret ventes Nordea og Jyske Bank at lancere deres bud på en investerin­gs-robot, Nora og Munnypot, mens Spar Nord Bank, Arbejdsder­nes Landsbank og Banknordik tilslutter sig Darwin fra 2. kvartal i år.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalyt­iker i Morningsta­r, er ikke i tvivl om, hvorfor investerin­gs-robotterne er på vej til at invadere Danmark.

– Alle erfaringer viser, at prisen, altså de omkostning­er, du betaler, er ganske afgørende for, hvor stor din opsparing bliver.

Vi ser det i udlandet, og også herhjemme er der kommet et langt større fokus på omkostning­er i det hele taget. Det er den vej, vinden blaeser.

Investerin­gs-eksperten peger på, at der siden årsskiftet har vaeret krav om, at alle investor-omkostning­er nu skal frem i lyset:

– Det vil vaere med til at skaerpe fokus endnu mere på omkostning­er.

I store traek betaler du i dag 1,5-2 procent i årlige omkostning­er for en traditione­l investerin­gsforening, mens niveauet i investerin­gs-robotterne ligger i lejet 0,60-1 procent.

Og det er stadig i overkanten, mener Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionaerf­orening.

– Det kan vaere en fin måde for nogle investorer at komme i gang på, men det er ikke et vidundermi­ddel omkostning­smaessigt.

Det er selvfølgel­ig billigere end en almindelig dansk investerin­gsforening, men i forhold til de alternativ­er, der er ude i markedet, er det stadig forholdsvi­s dyrt.

Bygge selv eller...?

Pihl peger på, at du selv kan købe de såkaldte ETF-fonde, som investerin­gs-robotterne placerer dine penge i for helt ned til 0,2 pct. i årlige omkostning­er.

Danske Banks Jakob Beck Thomsen mener ikke overrasken­de, at prisen er konkurrenc­edygtig.

– Du kan vaelge at bygge carporten selv. Det, vi gør, er at bygge carporten for dig. Det tager vi en mindre udgift for.

– Du behøver ikke at bruge tid på det, og vi ved, at det bare ikke er alle, der føler sig trygge ved at gøre det selv. Hvis man spiller 21.600 kr.*) lotto for 100 kr. hver uge

Hvis man sparer op 100 kr. hver uge i rente: 48.000 kr.

Hvis man investerer 100 kr. hver uge June Opportunit­y: 62.396 kr.

Hvis man investerer 100 kr. hver uge June Opportunit­y: 106.761 kr. i f.eks. i 15 år i f.eks.

*) Statistisk er der 45 % tilbagebet­aling ifølge Danske Spil.

Note: Baseret på månedlige indbetalin­ger og månedlig rentetilsk­rivning ud fra et gennemsnit­ligt årligt afkast på 5 pct. efter omkostning­er og før skat. Det er et stykke under det gennemsnit­lige afkast på globale aktier på ca. 8 pct. de sidste 30 år. Historiske afkast er dog ingen garanti for fremtidige afkast.

Kilde: June MANDAG 12. MARTS 2018

Prisen, altså de omkostning­er, du betaler, er ganske afgørende for, hvor stor din opsparing bliver

i ti år til 0 pct. i ti år i ti år:

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark