Ekstra Bladet

VEJEN TIL SUND MAVE

Omkring halvdelen af danskerne døjer jaevnligt med ubehag i maven. Disse otte råd kan hjaelpe dig af med problemet

- NIKOLAJ HØIER nih@eb.dk

Oppustethe­d, luft i maven, forstoppel­se eller tynd mave er noget, de fleste kender til.

– Vi antager, at over halvdelen af den danske befolkning jaevnligt oplever ubehag i maven, siger seniorfors­ker i mave og tarme dr.med. Dennis Raahave.

Ubehaget kan vise sig på mange forskellig­e faconer, men langt hovedparte­n af problemern­e kan undgås, hvis man bruger sin sunde fornuft og følger nogle få råd.

– Generelt skal man egentlig ikke høre noget til sin mave. En sund mave er en mave, man ikke laegger maerke til, siger Dennis Raahave, der sammen med diaetist Bettina Birk har samlet otte nøgle-råd i samarbejde med Ekstra Bladet.

1 REGELMAESS­IGE MÅLTIDER OG TOILETBESØ­G

Oplever man problemer med maven, kan det skyldes, at man hele tiden er på farten og ikke har tid til at spise regelmaess­igt. Det nytter ikke at springe måltider over og blot spise to kaempe måltider om dagen.

– Tarmen kan rigtig godt lide, at man tager sig god tid til at spise, og at man spiser på de samme tidspunkte­r på dagen. Man bliver oppustet, når man undertrykk­er sit behov for at gå på toilettet. Regelmaess­ighed på alle niveauer er vigtigt, siger Bettina Birk.

En god hovedregel er, at man skal spise tre store måltider og tre små måltider fordelt ud over dagen.

2 DE 10 KOSTRÅD Det er altid klogt at følge de ti kostråd, hvor man spiser masser af fuldkornsp­rodukter og grøntsager, mens man holder igen med rødt kød og maettet fedt. Anbefaling­erne lyder, at man ikke spiser mere end 500 gram rødt kød om ugen. Rødt kød karakteris­eres som okse, kalv, gris og lam. Derfor kan med man fordel spise flere proteinhol­dige grøntsager og baelgfrugt­er for at få daekket proteinbeh­ovet.

– Man skal helst holde sig til fedtfattig mad, samtidig med at man dyrker en masse motion. Der er lavet store undersøgel­ser i USA, som viser, at befolkning­sgrupper, der spiser store maengder kød, har langt større risiko for kraeft i tarmen, så det skal man vaere lidt varsom med, siger Dennis Raahave.

3 VAESKEINDT­AG

Kontroller­et og hyppigt vaeskeindt­ag er vigtigt, men brug ikke sugerør, da det giver luft i maven. Det er samtidig en god idé at fordele indtaget over hele dagen.

– Det er med til at stimulere og holde gang i hele tarmsystem­et, hver gang der kommer noget ned, siger Dennis Raahave.

4 LOW FODMAP

Low Fodmap er en diaet, hvor man holder sig fra bestemte kulhydrate­r. På den måde kan man finde ud af, hvilke kulhydrate­r der påvirker ens mave negativt.

Det er individuel­t, hvordan forskellig­e maver bliver påvirket af forskellig­e kulhydrate­r.

– Det er relativt komplicere­t finde ud af selv, så det er en god idé at få vejledning fra en profession­el, siger Bettina Birk.

Nogle af de problemati­ske kulhydrate­r findes blandt andet i asparges, broccoli, aebler og avokadoer.

5 HOLD DIG FRA SORBITOL Et stof, der er vaerd at prøve at skaere vaek fra din kost, er sorbitol.

– Naesten alt tyggegummi, du kan købe i Danmark er sødet med sorbitol. Det er en sukker-alkohol, der kan danne meget luft i maven. I høje maengder kan man få diarré af det, siger Bettina Birk.

6 MOTION

Når man sidder meget ned, bliver maven klemt sammen, hvilket ikke er godt for den. Motion er med til at saette gang i tarmene, hvilket de har godt af.

– Det er bevist, at den vestlige verdens tarme står alt for stille. Det er typisk bundet sammen med vores livsstil. De stilleståe­nde tarme gør, at man pludselig ikke laengere kan transporte­re sin afføring ordentligt, fordi der ikke er gang i dem, siger Dennis Raahave.

7 LYT TIL KROPPEN Det er vigtig, at man er opmaerksom på de signaler, man maerker fra sin krop.

– Lad vaere med at undertrykk­e de behov, du har. Når din krop siger, at du skal gå på toilettet, så gør det. Man skal heller ikke holde sig tilbage, når man skal af med luften i maven, hvis man har brug for det. Det gør ingen skade at slå en prut, tvaertimod, siger Dennis Raahave

8 SØG LAEGE Oplever du stadigvaek problemer med maven efter at have fulgt disse råd, er det en god idé at søge laege. Det hjaelper ikke at bruge forskellig­t slags reklame-medicin, der bliver skiltet med rundt omkring.

– Jeg har svaert ved at forestille mig, at diverse piller skulle virke. I stedet er det bedre at blive undersøgt af egen laege. Det kan både vaere tarmsygdom­me eller intoleranc­er, som er vigtige at få opdaget, lyder opfordring­en fra Dennis Raahave.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark