Ekstra Bladet

Fem politichef­ers mails blev slettet

Frifindels­en af cheferne hviler derfor på et tyndt grundlag, fastslår professor i forfatning­sret

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

De fem øverste chefer i Københavns Politi kan vaere sluppet for let, da de kort før jul undgik at blive draget til ansvar for den ulovlige ordre om at stoppe fredelige demonstran­ter i forbindels­e med det kinesiske praesident­besøg i 2012.

Før Tibetkommi­ssionen overhovede­t kom i gang med at undersøge, hvor ordren kom fra, fik topledelse­n nemlig slettet deres mailkonti. Derfor fik kommission­en aldrig mulighed for at undersøge de øverste chefers mailbokse, skriver DR.

Det viser dokumenter, som ’P1 Orienterin­g’ har fået aktindsigt i.

Over for radioprogr­ammet bekraefter Tibetkommi­ssionens formand, landsdomme­r Tuk Bagger, at de slettede mails betød, at kommission­en blev afskåret fra at undersøge politiets overgreb mod fredelige borgere tilbunds.

– Vores konklusion gik jo på, at der var et muligt disciplina­ert ansvar for nogle medarbejde­re, som ikke indgik i ledelsen. Og vi har jo så prøvet at eftersøge og undersøge, om der kunne vaere noget højere oppe, siger hun til DR.

Oveni blev Folketinge­t ført bag lyset om, hvad der var sket

Kraenkede folks ytringsfri­hed

Landsdomme­r Tuk Bagger var formand for Tibetkommi­ssionen, som blev sat til at undersøge, hvorfor politiet kraenkede folks ytringsfri­hed under kinesiske besøg.

Demonstran­ter blev for eksempel forhindret i at vifte med Tibet-flag under praesident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012.

Imidlertid fik kommission­en aldrig adgang til den øverste ledelses e-mails, oplyser ’P1 Orienterin­g’ mandag på baggrund af en aktindsigt. Korrespond­ancen var simpelthen slettet.

Det skyldes, at politiets itsystemer kun gemmer slettede mails i 30 dage. Når personer forlader deres stillinger, forsvinder beskederne også. Der findes ingen backup.

– Når så deres mail-korrespond­ance ikke er der, så kan vi jo altså ikke se ’hvad har vaeret deres rolle i det her?’, ’hvad har vaeret deres andel af det, der er foregået?’. Det er et problem, man må forholde sig til, siger landsdomme­r Tuk Bagger til ’P1 Orienterin­g’.

Syndebukke

I sin beretning udpeger kommission­en isaer to mellemlede­re som ansvarlige for, at de ’klart ulovlige ordrer’ blev udført.

Resultatet var, at betjente hindrede folks ytringsfri­hed og forsamling­sfrihed. Såvel grundloven, Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention som politilove­n blev kraenket.

Idéen kom ikke ud af det blå, mener kommission­en. I kulissen skabte Politiets Efterretni­ngstjenest­e og Udenrigsmi­nisteriet en saerlig stemning, som førte til, at politiet besluttede at foretage indgrebene i 2012 og i 2013.

Oveni blev Folketinge­t ført bag lyset om, hvad der var sket.

Politiet kom med ’objektivt urigtige, vildledend­e eller ufyldestgø­rende’ svar til Folketinge­t gennem fire år, har kommission­en vurderet.

De nye oplysninge­r om de slettede mails sår tvivl om den konklusion, der går ud på, at ledelsen i Københavns Politi intet vidste, mener professor i forfatning­sret Jens Elo Rytter fra Københavns Universite­t:

Svaert at forstå

– Mange af os har jo haft svaert ved at forstå, at det skulle vaere en idé, der er fostret nede på et eller andet mellemlede­rniveau i politiet, og har derfor ledt efter et spor opad i systemet. Og det spor kan jo vaere svaert at forfølge, når alle disse mails er blevet slettet.

– Det betyder, at den formulerin­g, der er i redegørels­en, om, at der ikke er grundlag for at kritisere Københavns Politis ledelse, hviler på et noget tyndt grundlag, i og med at hele mail-korrespond­ancen er vaek, siger Jens Elo Rytter til DR.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Demonstran­ter blev forhindret i at vifte med Tibet-flag under praesident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark, og her anholdes en yngre mand, der ville saette en Kina-kritisk plakat op.
FOTO: EKSTRA BLADET Demonstran­ter blev forhindret i at vifte med Tibet-flag under praesident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark, og her anholdes en yngre mand, der ville saette en Kina-kritisk plakat op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark