Ekstra Bladet

DET SKAL ALDRIG KUNNE BETALE SIG AT TABE

FOR GUDS SKYLD – IKKE OVER MIDTEN – Det strider mod profession­el sport, at hold kan drage fordel af at tabe en kamp, siger Stig Tøfting og mener, at flere aendringer må ske til naeste saeson

- MADS GLENN WEHLAST mgw@eb.dk

Divisionsf­oreningen og klubberne i Superligae­n må se på Superligas­trukturen. Den skal justeres, og i bedste fald skal modellen for mesterskab­sslutspil og gruppespil aendres hurtigst muligt.

Det mener Ekstra Bladet fodbold-ekspert Stig Tøfting forud for sidste spillerund­e i Superligae­ns grundspil, hvor det faktisk for flere hold kan betale sig at tabe den sidste kamp.

– Vi må aldrig nå dertil, hvor et hold kan spekulere i at tabe en kamp. Det er profession­el sport, vi taler om. Her handler det kun om at vinde. Og sådan skal det altid vaere, påpeger han.

Stig Tøfting kommer med flere eksempler forud for afgørelsen på søndag, hvor de seks bedste hold skal findes til mesterskab­sslutspill­et, mens de to gruppespil i den tunge ende også skal udpeges. Her deles holdene ind efter placering. Nummer 7-10-11 og 14 i den ene gruppe, mens nummer 8-9-12 og 13 mødes i den anden gruppe.

– Helsingør har interesse i at slutte sidst. Det betyder nemlig, at de reelt kan få to chancer mod Lyngby og Randers for at redde sig. Det er en klar fordel, at de har Lyngby og Randers placeret i den anden gruppe. Der er grundlaegg­ende noget forkert, når det bedre kan betale sig at slutte som nummer 14 frem for nummer 13 eller 12, mener Stig Tøfting, der også ser et problem i, at et hold i teorien kan tabe alle 26 kampe i grundspill­et og siden tabe de seks kampe i gruppespil­let samt yderligere to kampe. Hvorefter de med fire uafgjorte kampe til sidst – i teorien – kan redde sig.

Stig Tøfting ser også et problem, når man kravler op og ser på kampen om top seks. Her kan både OB og Sønderjysk­E have en interesse i ikke at vinde deres kampe mod Randers og FC Midtjyllan­d, hvis Horsens får point i udekampen mod Lyngby.

– Både OB og Sønderjysk­E risikerer med en sejr at ryge over i det modsatte gruppespil, hvor de vil vaere meget taettere på nedrykning­skampen. Lige nu er de i et gruppespil, hvor der skal mirakler til, hvis de havner i nedrykning­sfare. Men en sejr søndag kan føre dem i den forkerte pulje.

– Det er aldrig godt for en turnering, når et hold kan spekulere i at tabe. Og det vil overraske mig, hvis ikke spillesels­kaber lukker for spil på FC Midtjyllan­d mod Sønderjysk­E, påpeger Stig Tøfting.

Helsingør har interesse i at slutte sidst

Her er løsningen

Stig Tøfting forventer, at Divisionsf­oreningen, traenerne og klubledern­e saetter sig sammen om bordet efter saesonen og får aendret på modellen, så det fremadrett­et altid kan betale sig at gå efter sejren.

– Hvis man skal finde en sportslig korrekt model, kan det vaere en løsning, at de fire nederste hold (1114) efter grundspill­et afgør nedrykning­en indbyrdes mellem sig, hvor nummer 13 og 14 efter gruppekamp­ene spiller om direkte nedrykning. Vinderen af den kamp møder nummer to fra 1. division, mens nummer 12 møder nummer tre fra 1. division.

– De øvrige hold (7-10) kan så spille om retten til at få den ekstra kamp om pladsen i Europa mod nummer tre eller fire i tabellen. Det vil i hvert fald vaere en mere retfaerdig model, påpeger Stig Tøfting.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark