Ekstra Bladet

NU FALDER HAMMEREN

Astana-boss anklaget for korruption

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Efter alt at dømme vil forsvarere­n forsøge at få sagen udsat endnu en gang, men hvis hans juridiske kneb fejler, er det i dag, hvor Astana-boss Alexandr Vinokurov kan blive idømt op til tre års faengsel og en kaempebøde for korruption.

Vinokurov er tiltalt for at have købt sig til sejren i forårsklas­sikeren Liège-Bastogne-Liège i 2010 ved at have lovet sin udbrudskam­merat og personlige ven, russeren Alexander Kolobnev, lidt over en million kroner for ikke at køre om kap mod stregen.

Kolobnev er også tiltalt og står til samme straf som Vinokurov.

Journalist­en Arnaud Bisschop, der har base i Liège, har fulgt sagen nøje for mediehuset Sudpresse, og han vurderer, at Vinokurovs advokat vil søge sagen udsat, når retten er sat i dag klokken ni. Årsagen er, at Vinokurov ikke menes at kunne vaere til stede i Belgien på grund af travlhed.

Liège-Bastogne-Liège var en umådelig triumf for Vinokurov, som afsonede to års karantaene for bloddoping frem til august 2009. Det var hans anden sejr i løbet, og sammen med Amstel Gold Race (2003) og OL-guldet i 2012 gav den ham et fornemt eftermaele som en af sin generation­s største ryttere.

Halvandet år efter løbet anklagede det schweizisk­e magasin L’Illustre Vinokurov for bestikkels­e, idet han skulle have betalt Kolobnev for at tabe spurten. De to talte tydeligvis sammen på vej mod målstregen på et tidspunkt, hvor det stod klart, at de ville holde det jagtende felt bag sig, men Vinokurov og Kolobnev har siden pure afvist, at de indgik en lyssky aftale.

Fabrikered­e beviser

L’Illustre haevdede at kunne dokumenter­e, at Vinokurov havde betalt Kolobnev 100.000 euro – cirka 750.000 kroner – for at tabe. E-mail udvekslet mellem de to ryttere kom også til mediernes kendskab, og de lod forstå, at der var indgået en aftale af en art. Vinokurov har haevdet, at brevene er fabrikered­e og er knyttet til ham af hackere med det formål at skade ham. Senere blev beviser på pengeoverf­ørsler fra Vinokurov til Kolobnev fremført, hvilket blot fik Vinokurov til at fastslå, at det ikke var usaedvanli­gt for ham at låne sine venner penge.

Ifølge den Liège-baserede avis La Meuse er Vinokurov tiltalt for at have tilbudt og siden betalt 150.000 euro til Kolobnev. 100.000 euro blev overført til Kolobnevs konto 12. juli 2010, mens 50.000 euro skiftede ejermand 28. december samme år.

Ifølge La Meuse er strafferam­men for de forbrydels­er, Vinokurov og Kolobnev er tiltalt for, faengsel fra et halvt år til tre år og bøder på op til 350.000 euro, hvilket svarer til 2,6 millioner kroner.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Alexandr Vinokurov er på sjette år chef for Jakob Fuglsang, som han saetter højt og har givet et stor ansvar på holdet som kaptajn.
FOTO: ERNST VAN NORDE Alexandr Vinokurov er på sjette år chef for Jakob Fuglsang, som han saetter højt og har givet et stor ansvar på holdet som kaptajn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark