Ekstra Bladet

USA’S VM-DRØM I FARE

Enorm korruption­ssag kan kaste grus i det ellers velsmurte nordamerik­anske maskineri

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Sammen med Mexico og Canada arbejder USA ihaerdigt på at skaffe sig VM i 2026, men nu kan en enorm korruption­ssag kaste grus i det ellers velsmurte nordamerik­anske maskineri.

De tre lande er gået sammen under navnet United 2026, og i den faelles organisati­on er der også repraesent­anter fra de tre nationer.

Således er mexicanere­n Yon De Luisa udnaevnt til direktør i United 2026’s budkomite.

Til daglig er han vicepraesi­dent med ansvaret for al sport i Grupo Televisa, et af de største spanskspro­gede tv-selskaber i verden. Grupo Televisa har hovedsaede i Mexico City.

Bestikkels­e

I november sidste år fortalte et hovedvidne i den såkaldte FIFA-retssag ved retten i New York, at Grupo Televisa, sammen med den brasilians­ke tv-station Globo, havde medvirket til at betale 90 millioner kroner i bestikkels­e for at sikre sig TV-rettighede­r til VM-slutrunder­ne i 2026 og 2030.

Hovedvidne­t, sportsmark­etingchefe­n Alejandro Burzaco, der selv har tilstået at have udbetalt samlet omkring en milliard kroner i bestikkels­e til 30 ledende FIFA-folk, fortalte i retten, at Globo og Grupo Televisa betalte bestikkels­en til den tidligere vicepraesi­dent i FIFA, Julio Grondona fra Argentina.

Grondona, der døde i 2014, var kendt som en mand, der aldrig sagde nej til en skilling. Han sad i mange år som chef for FIFA’s finanser og således også på forhandlin­gerne om de givtige TV-rettighede­r.

Alejandro Burzacos omfattende vidneforkl­aring var omgivet af megen dramatik. Han fortalte blandt andet i retten, at en anden argentinsk leder, advokaten Jorge Delhon, også havde modtaget bestikkels­e i forbindels­e med salget af tv-rettighede­r. Dagen efter begik Delhon selvmord ved at kaste sig ud foran et tog i Buenos Aires.

Ugen efter at Alejandro Burzaco havde fortalt, at Grupo Televisa havde udbetalt beskikkels­e, blev en af tv-stationens vicepraesi­denter, Adolfo Lagos, skudt og draebt, da han var på en cykeltur med en ven i omegnen af Mexico City.

Ny retssag

Kort før jul var Alejandro Burzacos vidneforkl­aring en medvirkend­e årsag til, at en anden af FIFA’s vicepraesi­denter, Juan Angel Napout fra Paraguay og den tidligere praesident for det brasilians­ke fodboldfor­bund, Jose Maria Marin, begge blev kendt skyldige i korruption. Strafudmål­ingen har endnu ikke fundet sted, men de risikerer begge op til 20 års faengsel.

De to tv-stationer Globo og Grupo Televisa er ikke omfattet af FIFA-retssagen, og de havde da også i november travlt med at afvise Burzacos vidneforkl­aring.

Men for Grupo Televisas vedkommend­e får sagen nu et efterspil i en ny retssag i New York. I sidste uge lagde en raekke aktionaere­r sag an mod Tv-stationen. De oplevede i november, at vaerdien af deres aktier blev voldsomt forringet efter Burzacos vidneforkl­aring. Man får det indtryk, at de vrede aktionaere­r tror mere på Burzaco end på tv-stationen, der endnu ikke har udtalt sig om det seneste søgsmål.

Sagen får uvaegerlig­t fokus til at rette sig mod United 2026 og Grupo Televisas Yon de Luisa, som får en del at forklare, når han skal ud og gøre reklame for det nordamerik­anske bud på VM.

 ?? FOTO: AP ?? United 2026 og Grupo Televisas Yon de Luisa i midten får en del at forklare, når han skal ud og gøre reklame for det nordamerik­anske bud på VM.
FOTO: AP United 2026 og Grupo Televisas Yon de Luisa i midten får en del at forklare, når han skal ud og gøre reklame for det nordamerik­anske bud på VM.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark