Ekstra Bladet

En kold og våd sommer er godt for allergiker­e

Ekstra Bladet har vaeret med Astma-Allergi Danmark på den daglige pollen-måling

- ANDREAS WENTOFT FOTO: JONAS OLUFSON aw@eb.dk

På taget af Dansk Meteorolog­isk Institut står en lille anordning lavet af jern med en summende motor og et drejende sejl. Den indsamler foråret.

Naermere bestemt indsamler den pollen fra traeer, som har maerket foråret og skal til at formere sig. Når den har indsamlet pollen flere dage i traek, bliver pollensaes­onen skudt i gang.

Dagligt besøg

Det er Astma-Allergi Danmark, som står for målingerne, der er til glaede for pollenalle­rgikere landet over. Pollen-faelden får dagligt besøg af medlemmer fra foreningen, som indsamler data.

I dag er det biolog Karen Rasmussen, der er kravlet op på taget for at taelle, hvor mange pollen den har samlet.

– Hvis det har vaeret en mild vinter, kan saesonen starte meget tidligere. Men nu kom kulden i februar og starten af marts, så saesonen er egentlig en måned bagefter af, hvad den plejer, siger Karen Rasmussen.

En rigtig god sommer for en allergiker minder ifølge Karen Rasmussen om sommeren i 2017. Den skal helst vaere lidt kold og våd.

– En sommer, hvor det er vådt og koldere end gennemsnit­tet, ville vaere en god allergiker-sommer. Men selvfølgel­ig nok ikke den sjoveste sommer, siger hun.

Klokken 13 hver dag

Faelden bliver tømt praecis klokken 13 hver dag i saesonen, og tallene bliver derefter oplyst på hjemmeside­n.

Hvis det er saerlig slemt, bliver der sendt en varsling ud til dem, der har AstmaAller­gi Danmarks app.

Karen Rasmussen kom lidt for tidligt op på taget og var derfor nødt til at stå i kulden i ti minutter, indtil klokken blev praecis 13. Det er meget vigtigt, at det er det samme tidspunkt, at faelden bliver tømt hver dag.

Masser af data

Det samme gaelder for placeringe­n af pollen-faelden. Den har stået samme sted i 40 år, og derfor kan man sammenlign­e data. Det kan bruges til at vurdere pollen-saesonen, men også til andre videnskabe­lige formål.

– Vi er stolte af at have data fra 40 år fra det samme sted. Der er nogle forskere, der bruger dataene til at undersøge klimaforsk­elle. Hvis man sammenlign­er vores tal med tal for klima, temperatur og så videre, kan man sige noget om, hvordan udviklinge­n har vaeret over lang tid, siger Karen Rasmussen.

Nu er faelden blevet tømt og er klar til at indsamle pollen til naeste dag. Karen Rasmussen kravler ned ad stigen, traekker en kaffe i automaten og gør klar til at taelle.

Det er vigtigt at skelne mellem de forskellig­e typer af pollen. Hvis man for eksempel er graes-allergiker, betyder pollen fra et elletrae ikke det store. Det er derfor både antal og type, der bliver noteret.

 ??  ?? Sådan indsamles data Karen Rasmussen gør klar til at åbne pollen-faelden på toppen af DMI’s tag.
Sådan indsamles data Karen Rasmussen gør klar til at åbne pollen-faelden på toppen af DMI’s tag.
 ??  ?? Karen Rasmussen putter gelatine på den indsamlede pollen. Når gelatinen er størknet, kan hun taelle, hvor meget pollen og hvor det er fra, under et mikroskop.
Karen Rasmussen putter gelatine på den indsamlede pollen. Når gelatinen er størknet, kan hun taelle, hvor meget pollen og hvor det er fra, under et mikroskop.
 ??  ?? En pollen-partikel fra et elletrae under mikroskope­t.
En pollen-partikel fra et elletrae under mikroskope­t.
 ??  ?? Det lille stykke plexiglas med pollen skiftes ud. Nu er faelden klar til endnu en dag.
Det lille stykke plexiglas med pollen skiftes ud. Nu er faelden klar til endnu en dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark