Ekstra Bladet

RIKKE MARIA AFHAENGIG AF FACEBOOK

TIDSRØVER: Facebook, Snapchat og Instagram hitter mere end nogensinde før. Men bruger man medierne forkert, kan det få alvorlige konsekvens­er. Det skete for 28-årige Rikke Maria

- NIKOLAJ HØIER nih@eb.dk

Kender du følelsen af, at du hele tiden skal vaere opdateret? Det gjorde Rikke Maria Dahl. Hun var laenge så afhaengig af de sociale medier, at hun begyndte at se det som et problem.

Sådan her havde hun det, første gang Ekstra Bladet mødte den 28-årige kvinde:

– Jeg er bange for at gå glip af noget! Hvis der er nogen, der skriver til mig, svarer jeg dem altid med det samme. Min telefon er hele tiden lige ved hånden.

Problemet med afhaengigh­ed af de sociale medier er hun langtfra alene om.

– Jeg vurderer, at 90 procent af de danskere, der benytter sig af sociale medier, har et usundt forhold til det, konstatere­r laege Imran Rashid, der er ekspert i digitale sundhedslø­sninger.

Et socialt medie som Facebook har gjort det nemmere end nogensinde før at holde liv i kontakten med venner og familie. Det var svaert at styre for Rikke Maria, indtil hun indvillige­de i at prøve at følge de ekspert-råd, du kan se i boksene til højre.

– Det er vigtigt for mig, at jeg nemt kan finde ud af, at mine venner og familie har det godt, fortaeller Rikke Maria Dahl.

Men når hun så havde fundet ud af, at alle i familien havde det fint, var det alligevel svaert at rive øjnene vaek fra skaermen.

Glemte sin søn

Det var ikke uden konsekvens­er, at Rikke Maria Dahl var online de fleste af sine vågne timer. Hun er nemlig enlig mor til en dreng på tre år, og det kan vaere svaert at få sociale medier og moderrolle­n til at gå hånd i hånd.

– Det irriterer mig meget, at jeg ikke kan laegge telefonen fra mig. Jeg burde kunne laegge den vaek, når han sidder på mit skød, og vi ser tv sammen. Det kunne jeg bare ikke, og det er et klart problem, erkender hun.

Rikke Maria kan tydeligt maerke, at sønnen til tider savner den opmaerksom­hed, hun bruger på sin telefon. Når hendes fokus har vaeret på telefonen for laenge, begynder han nemlig at lave ballade.

– Det burde ikke vaere sådan, at han sommetider skal sige ting gentagne gange, før han fanger min opmaerksom­hed, fastslår hun.

Selv om Rikke Maria er ked af sit forbrug af sociale medier, når hun er sammen med sin søn, ser hun det ikke som et problem i hverdagen.

– Jeg ville nok få mere ud af at gå en tur og få noget luft. Men det er bare så kedeligt. Og når man er enlig mor, har man ikke så meget tid til at vaere social i virkelighe­den. Jeg er social gennem Facebook, Snapchat og Instagram.

Lukkede sig inde

Inden hun prøvede at leve efter ekspertern­es råd, skete det ofte, at hun med telefonen i hånden og facebook på skaermen på ingen tid lukkede sig helt inde i sin egen verden.

Det føltes, som om alt omkring hende gik i stå. Men når hun så kiggede op, var der er gået en halv time. Det satte nogle tanker i gang:

Jeg ville nok få mere ud af at gå en tur og få noget luft. Men det er bare så kedeligt

Jeg burde kunne laegge telefonen vaek, når min søn sidder på mit skød, og vi ser tv sammen. Det kunne jeg bare ikke

– Det havde nok vaeret mere fornuftigt, hvis jeg havde brugt tiden på at laese, traene eller gøre rent. Men det kan man jo altid udskyde til i morgen!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark