Ekstra Bladet

Det er svaert at styre det

-

Da Ekstra Bladet mødte Rikke Maria første gang, var hun klar til at tage imod hjaelp for at få styr på sit forbrug af de sociale medier.

Instagram, Facebook og Snapchat havde taget magten over hendes tanker, og det ville hun gerne aendre. Der var bare lige et problem:

– Jeg ved faktisk ikke, hvor jeg skal gå hen, hvis jeg skal have hjaelp!

I samarbejde med en specialist og en psykolog har vi derfor samlet en raekke gode bud på, hvordan Rikke Maria og alle andre i hendes situation kan få kontrollen tilbage. Du kan se deres forslag i boksene herunder.

Lavere selvvaerd

Ifølge Imran Rashid, der er laege og ekspert i digitale sundheds-løsninger, er der en helt logisk årsag til, at vi så nemt bliver afhaengige af de virtuelle fristelser:

– Som mennesker er vi ikke bygget til at blive underholdt hele tiden. Men når underholdn­ingen er tilgaengel­ig i lommen, får vi svaert ved at kontroller­e det, når vi pludselig keder os. Og så hiver vi bare mobilen frem. Man kan sammenlign­e det med at have en skål popcorn stående foran sig hele tiden. Så vil man heller ikke kunne lade vaere med at snacke.

Det kan have alvorlige konsekvens­er, hvis man ikke laengere kan kontroller­e sit forbrug af sociale medier.

– Man kan se, at de børn, der bruger meget tid på mobilen, har svaerere ved at føle empati og har et lavere selvvaerd. Mens man ser det omvendte hos børn, der laeser mange bøger, konstatere­r laege Imran Rashid.

Hvad vil du med livet?

Når man først er kommet ind i en negativ spiral af meningsløs­e Facebook-swipes og Snapchat-selfies, kan det vaere svaert at komme ind i virkelighe­den igen. Men der er heldigvis råd.

– Det handler først og fremmest om, at man ser indad: Hvad vil jeg med livet, hvad vil jeg huskes for, og hvad vil jeg vaere for mine naermeste, siger psykolog David Madsen, der er en af de eneste i Danmark, der behandler folk, der er onlineafha­engige.

Det handler om, at man udnytter og bruger de sociale medier til at understøtt­e, det man gerne vil.

– Man skal se på medierne som et vaerktøj og hele tiden vaere opmaerksom: Er det dig, der bruger teknologie­n til at blive en bedre udgave af dig selv – eller er det teknologie­n, der bruger dig til at opbygge større virksomhed­er, spørger Imran Rashid.

Man kan sammenlign­e det med at have en skål popcorn stående foran sig hele tiden

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Selv når Rikke Maria er sammen med veninder, kan Facebook fylde utrolig meget.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Selv når Rikke Maria er sammen med veninder, kan Facebook fylde utrolig meget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark