Ekstra Bladet

Det var fuldstaend­ig vanvittigt

-

Birgitte Raaberg blev uddannet i 1981. Allerede to år senere fik hun det, man uden at overdrive kan kalde hendes livs rolle, da hun fra den ene dag til den anden blev folkeeje i rollen som Susan Himmelblå i film-succesen ’Midt om natten’.

’Olsen Banden’-instruktør­en Erik Balling og hitmageren Kim Larsen var sammen med multikunst­neren Erik Clausen de sikre kort, mens Susan Himmelblå var wildcardet.

– Erik Balling sagde til mig, at jeg havde filmudstrå­ling, og at han gerne ville lave noget med mig. Året efter kom han med et godt tilbud til mig i form af rollen som Susan Himmelblå, og det var jo en lykkelig debut, siger Birgitte Raaberg.

Hang i en klokkestre­ng

Uheldigvis var filmoptage­lserne planlagt til at foregå i en periode, hvor Raaberg var fuldt booket på de skrå braedder.

– Jeg gik til prøver om dagen, mens jeg spillede på turné om aftenen forskellig­e steder i Jylland og rundt om i landet, siger Raaberg og tilføjer, at Erik Balling heldigvis ikke lod sig slå ud af den unge skuespille­rs overfyldte arbejdskal­ender.

– Han sagde bare: ’Det må vi finde ud af.’ Jeg hang simpelthen i en klokkestre­ng, og nogle gange fik jeg kun to timers søvn om natten. Flere gange blev jeg fløjet fra Jylland til København for at vaere på settet en enkelt aften. Det var fuldstaend­ig vanvittigt.

Det var crazy, siger Raaberg, der vandt en Bodil for bedste kvindelige birolle for sine anstrengel­ser.

Og selv 34 år efter premieren bliver hun stadig genkendt som Susan Himmelblå.

– En gang imellem er der en, der husker det og siger: ’Var du ikke med i den der film?’ Jeg tror, det har meget at gøre med, at det første, man laver, det er det, man bliver husket for.

– Hvornår har du sidst set filmen?

– Det kan jeg slet ikke huske. Det er nok 25-30 år siden. Jeg tror da nok, jeg har den stående et eller andet sted derhjemme, men man ser jo ikke rigtig dvd’er mere. Nu foregår det på nettet, siger Raaberg og tilføjer, at hun desvaerre ikke har tid til at deltage i musicalpre­mieren i Tivoli.

– Regnede du dengang med, at man stadig ville huske ’Midt om natten’ i 2018?

– Nej, det tror jeg ikke, man skaenkede en tanke dengang.

Flere gange blev jeg fløjet fra Jylland til København for at vaere på settet en enkelt aften

 ?? FOTO. MARIANNE LETH/ALL OVER PRESS ?? Birgitte Raaberg udgav sidste år bogen ’Det du favner – en livsrejse’, hvor hun reflektere­r over sit liv som skuespille­r og som menneske.
FOTO. MARIANNE LETH/ALL OVER PRESS Birgitte Raaberg udgav sidste år bogen ’Det du favner – en livsrejse’, hvor hun reflektere­r over sit liv som skuespille­r og som menneske.
 ?? FOTO: ROLF KONOW ?? Kim Larsen og Birgitte Raaberg ser hinanden an i fribytter-samfundet Haveje.
FOTO: ROLF KONOW Kim Larsen og Birgitte Raaberg ser hinanden an i fribytter-samfundet Haveje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark