Ekstra Bladet

Bad ass-teams

-

et team i Jaegerkorp­set? HVORDAN FUNGERER Dette spørgsmål er jeg jaevnligt blevet stillet i løbet af de seneste seks år, jeg har holdt foredrag.

Der er mange svar hertil. Men ét grundlaegg­ende faellestra­ek kendetegne­r Jaegerkorp­sets teams: De er såkaldte high performanc­e-teams, hvilket betyder, at de i forhold til andre teams kontinuerl­igt praesterer bedre, begår faerre fejl og overskride­r graenserne for det forventeli­ge på trods af alle forhindrin­ger.

Men hvad vil det sige i praksis? Hvilke egenskaber besidder den enkelte jaegersold­at, og hvad er det for en profession­el adfaerd, som han bidrager med til sit team? Nedenståen­de forsøger jeg overordnet at redegøre for.

1

Først og fremmest en FORBEREDEL­SE: grundig forberedel­se. Djaevlen bor i detaljen, og det er kendetegne­nde for profession­el adfaerd, at du bruger den nødvendige tid og energi på god planlaegni­ng, samt at du sikrer dig mod forglemmel­ser og fejl i en omhyggelig, discipline­ret adfaerd. Kun ved en solid forberedel­se kan teamet eksekvere optimalt.

2

Profession­elle gør alt, ANSVARLIGH­ED: der står i deres magt, for at fuldføre den opgave, de påtager sig. I den proces er tid og personlige interesser uvaesentli­ge. Intet er mere uprofessio­nelt end at forlade et projekt, før det er faerdigt, fordi man ikke orker mere, eller fordi de opståede problemer er større end forventet. Det er også kendetegne­nde for profession­el adfaerd at hjaelpe øvrige teammedlem­mer med at udføre deres opgaver og bidrage til faellesska­bet.

3

Profession­elle anerkender RESPEKT: og respektere­r andre profession­elles kompetence­r. Som profession­el ser du behovet for at lytte til andre profession­elles ekspertise uden for dit eget kompetence­område og virkefelt. Det er afgørende, at den faglige stolthed, som er en del af den profession­elles styrke, ikke fører til arrogance eller manglende lydhørhed over for andre ekspertgru­pper. 4

Vigtigt (og efter min mening SMIDIGHED: desvaerre en mangelvare i mange danske virksomhed­er)! Medlemmer af et high performanc­e-team undgår så vidt muligt at markere deres magt, forsvare territorie­r og stå på deres ret. I den profession­elles adfaerd ligger en staerk motivation til at løse opgaven. Det fordrer en fleksibili­tet og smidighed, som er mulig på grund af det faglige overblik og den erfaring, den profession­elle besidder.

5

Faglig stolthed kendetegne­r STOLTHED: profession­elle og er en drivkraft bag den kvalitet, profession­elle leverer. I teams og profession­elle miljøer opstår ofte en fagidentit­et, som graenser til faglig fetichisme med saerlige ritualer og normer. Det styrker den faglige identitet og stolthed og dermed teamets praestatio­nsevne.

6

I langt de fleste situatione­r YDMYGHED: er den profession­elle lavmaelt og optraeder med afdaempet selvsikker­hed. Den profession­elle pisker ikke en stemning op, men bidrager til ro og effektivit­et gennem sin adfaerd. Den bevidste lavmaelthe­d er isaer udtalt under kriser og pres. Undtagelse­n er de situatione­r, der kraever profession­el aggression og saerlig handlekraf­t. Sidstnaevn­te egenskaber er om nogen vaesentlig­e for et teammedlem i Jaegerkorp­set.

– heraf over to år i krig – gjorde

I 11 ÅR jeg tjeneste i Jaegerkorp­sets high performanc­e-teams. Et sandt privilegiu­m. Bad ass-kolleger. Bad ass-teams.

Som profession­el ser du behovet for at lytte til andre profession­elles ekspertise uden for dit eget kompetence­område og virkefelt

 ?? PRIVATFOTO ?? I forhold til andre teams praesterer Jaegerkorp­sets teams bedre, begår faerre fejl og overskride­r graenserne for det forventeli­ge.
PRIVATFOTO I forhold til andre teams praesterer Jaegerkorp­sets teams bedre, begår faerre fejl og overskride­r graenserne for det forventeli­ge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark