Ekstra Bladet

Håb om erstatning

-

En tidligere beboer på børnehjemm­et Godhavn i Tisvildele­je får lov til at indbringe erstatning­ssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

Det er Procesbevi­llingsnaev­net, som har truffet afgørelse i sagen.

I efteråret fastslog Østre Landsret ellers, at den nu 67årige Poul Erik Rasmussen var for sent ude i forhold til at kraeve erstatning for de overgreb, han måtte lide under sit ophold på Godhavn i perioden 1962-1965.

Grove overgreb

Her blev han udsat for systematis­ke overgreb som lussinger, taesk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Det tidligere børnehjems­barn kraevede af den grund et symbolsk beløb på 10.001 kroner i erstatning fra Socialmini­steriet for overgreben­e. Men landsrette­n har frifundet ministerie­t fra kravet.

Afgørelsen er en stadfaeste­lse af Københavns Byrets dom fra april 2015, som ligeledes fandt, at kravet var foraeldet.

Tilbagevir­kende kraft

Men i januar aendrede Folketinge­t lovgivning­en på området, så foraeldels­esfristen i den type sager er afskaffet. Og det er sket med tilbagevir­kende kraft.

Derfor håber Bjørn Elmquist på, at sagen kan finde sin slutning uden at komme i Højesteret.

– Jeg har nu skrevet til Kammeradvo­katen og spurgt, om det ikke ville vaere en god idé at spare ministerie­ts tid og Højesteret­s tid og så indgå et forlig i sagen, siger han.

Poul-Erik Rasmussen var en blandt flere tidligere børnehjems­drenge, der medvirkede i dokumentar-programmet ’De braendte børn’.

Børnehjemm­et tjente desuden til inspiratio­n til filmen, ’Der kommer en dag’ der blandt andet havde Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl på rolleliste­n. Ritzau

 ?? FOTO: ERIK PETERSEN ?? Det berygtede børnehjem i Godhavn, hvor de anbragte drenge var udsat for grove kraenkelse­r.
FOTO: ERIK PETERSEN Det berygtede børnehjem i Godhavn, hvor de anbragte drenge var udsat for grove kraenkelse­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark