Ekstra Bladet

STRIBEN AF MORD

-

IKKE SIDEN Anden Verdenskri­g har der vaeret udført et angreb med nervegift i noget europaeisk land. Men det skete 4. marts i år i Salisbury, en by i Sydengland med 40.000 indbyggere.

OFRENE VAR i første omgang den tidligere russiske dobbeltage­nt Sergej Skripal og hans datter Julia. De kaemper stadig for deres liv. En betjent blev også forgiftet og er stadig alvorligt syg. Yderligere 38 er påvirkede af giften, og flere hundrede er blevet behandlet. Den engelske regering har sendt militaere eksperter til Salisbury for at rydde op.

SERGEJ SKRIPAL og hans datter blev angrebet med nervegifte­n Novichok, som Rusland har produceret. Det er den mest dødelige nervegift, der nogensinde er fremstille­t, og ifølge den britiske premiermin­ister, Theresa May, var det højst sandsynlig­t Rusland, der stod bag angrebet. I 2006 ÅBNEDE det russiske parlament for statslikvi­deringer af modstander­e uden for landets graenser. Samme år blev den tidligere russiske agent, Putin-kritikeren Aleksandr Litvinenko udsat for en dødelig poloniumfo­rgiftning, da han drak en kop te i London.

SIDSTE ÅR afslørede det engelske netmedie Buzzfed yderligere 14 mord i England, som i mistaenkel­ig grad har spor til styret i Kreml. Den engelske regering ignorerede laenge de velunderby­ggede anklager, som er understøtt­et af engelske og amerikansk­e efterretni­ngskilder, men efter attentatet på Sergej Skripal vil Theresa Mays regering omsider ivaerksaet­te en undersøgel­se.

Det er den mest dødelige nervegift, der nogensinde er fremstille­t

MEN HVORFOR så sent? Måske fordi russiske oligarker tilfører den engelske økonomi milliarder af kroner. Hvert eneste år. London flyder med rige russere og deres penge, og oligarker har også haeldt millioner af kroner i Theresa Mays konservati­ve partis pengekasse. De mange penge fik laenge de ledende politikere til at lukke øjnene for de russiske gangsterme­toder.

ANGREBET PÅ Sergej Skripal midt i en engelsk by var dråben. Det var den også på den anden side af Atlanten. Laenge var Donald Trumps administra­tion påfaldende tavs om angrebet i Salisbury.

MEN MANDAG sagde den amerikansk­e udenrigsmi­nister, Rex Tillerson, at det tydeligvis var Rusland, der havde forgiftet Skripal, og at det kraevede et modsvar. I går kunne Tillerson se på Twitter, at Trump havde fyret ham. Den nye udenrigsmi­nister er CIA’s direktør, Mike Pompeo, og ny CIA-direktør bliver Gina Haspel.

GINA HASPEL har overvaeret tortur af to terrormist­aenkte i et hemmeligt faengsel i Thailand, og efterfølge­nde gav hun ordre til, at videooptag­elserne skulle slettes. Hun står i høj kurs hos Trump, der endnu kun i vage vendinger har naevnt Rusland i forbindels­e med mordforsøg­ene i Salisbury.

THERESA MAY og England vil give russerne svar på tiltale, men uden solid støtte fra USA bliver det let til en storm i et glas vand. Og selv er russerne iskolde. De afviser alle anklager, og det russiske udenrigsmi­nisterium siger, at England blot stadig er sure over, at de ikke fik det VM i fodbold, som Rusland skal vaere vaert for til sommer.

 ?? FOTO: AP ?? Putin og hans folk afviser som altid alle anklager. På søndag bliver Putin genvalgt som Ruslands praesident.
FOTO: AP Putin og hans folk afviser som altid alle anklager. På søndag bliver Putin genvalgt som Ruslands praesident.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark