Ekstra Bladet

PISTOLPRAE­SIDENTEN

VEN MED PUTIN: PAOK’s praesident, Ivan Savvidis, kom i vaelten søndag aften, da han indtog banen og viste sin pistol til kampens dommer

- LASSE MIKKELSEN lm@eb.dk

Blot 19 timer før han indtog banen med sit skydevåben, lykkedes det Ivan Savvidis at få det graeske fodboldfor­bund til at omstøde en kendelse, der var gået mod PAOK.

Klubben var blevet fratrukket tre point, fordi en fan havde kastet en toiletrull­e i hovedet på modstander­ens traener. Det lykkedes klubpraesi­denten at få de tre point igen, og det viser lidt om den magt, som han besidder i graesk fodbold.

30. rigeste russer

Om det var derfor, han forventede at kunne omstøde endnu en kendelse er usikkert, men at Ivan Saviddis er en magtfuld herre, er der ingen tvivl om.

Han er den 30. rigeste mand i Rusland, og har staerke forbindels­er til den russiske regering, ligesom han selv tidligere har siddet i det russiske parlament for Putins parti.

Han er af samme årsag taet ven med den russiske praesident, Vladimir Putin.

I Graekenlan­d følger journalist­en George Georgakopo­ulos sagen taet.

Han tegner et billede af den russiske forretning­smand med graeske aner som en, der deler vandene hos befolkning­en.

– I Saloniki, hvor klubben er baseret, er han kendt for at skabe jobs midt i en krise. Det har gjort ham meget populaer blandt borgerne og supportern­e i området.

– I Athen anses han som en, der er kommet udefra for at overtage graeske virksomhed­er.

Benhård forretning­smand

Savvidis har skabt sin formue i tobaksbran­chen, hvor han er en af de største spillere på det russiske marked. Hver tiende cigaret, der saelges i Rusland kommer fra en af hans fabrikker.

I 2015 afviklede han PAOK’s gaeld på 80 millioner kroner til den graeske stat og ansatte samtidig den tidligere danske landsholds­spiller Frank Arnesen til at føre klubben videre.

Det holdt otte måneder, før de blev enige om, at deres måde at lede en fodboldklu­b på var vidt forskellig­e.

George Georgakopo­ulos

Han har venner i regeringen og har direkte adgang til Tsipras’ ministerko­ntor

beskriver Ivan Savvidis som en forretning­smand, der gør alt for at få sin vilje.

– For ikke så lang tid siden bød han på en tv-licens alene for at få prisen til at stige.

– Han erkendte efterfølge­nde, at han ikke havde de store intentione­r om at drive en tv-station, men ønskede at hjaelpe den graeske regering med at tjene så meget som muligt på tv-licenserne.

På den måde sikrede han sig indflydels­e i det graeske regeringsp­arti SYRIZA som gengaeldte tjenesten, kort før Savvidis investered­e i det graeske tobakssels­kab SEKAP.

Hver tiende cigaret, der saelges i Rusland, kommer fra en af hans fabrikker

– Da SEKAP stod over for en raekke bøder i forbindels­e med en sag om cigaretsmu­gling, indførte den graeske regering en lov, der kunne hjaelpe selskabet med at undgå at betale bøderne.

Det er ikke kun hos den graeske regering, at Ivan Savvidis har venner. I det

nordlige Graekenlan­d er hans magt heller ikke til at tage fejl af, fortaeller George Georgakopo­ulos.

– De lokale politikern­e i Saloniki har undgået at snakke om, hvad der skete på stadionet søndag aften. De er bange for, at deres vaelgere ikke vil blive glade over nogen form for kritik af Savvidis.

– Han er meget magtfuld i den nordlige del af landet. Han har venner i regeringen og har direkte adgang til Tsipras’ ministerko­ntor.

 ?? FOTO: AP ?? Russisk Rambo
Ivan Savvidis, der lufter sin pistol på stadion, er den 30. rigeste mand i Rusland og har staerke forbindels­er til den russiske regering.
FOTO: AP Russisk Rambo Ivan Savvidis, der lufter sin pistol på stadion, er den 30. rigeste mand i Rusland og har staerke forbindels­er til den russiske regering.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark