Ekstra Bladet

Eksprof om graesk galehus: Ekstrem liga

- FOTO: THOMAS WILMANN

– Vi havde en fantastisk tid dernede, men når jeg taenker tilbage, så var det nok meget godt, at jeg ikke var 19 år, da jeg tog derned.

Ordene kommer med et hørligt smil fra den tidligere Panathinai­kos-spiller Jan Michaelsen, der havde rundet de 30 år, da han tilbragte tre saesoner i Athen.

Også han ryster på hovedet over den aktuelle sag om den pistolbeva­ebnede PAOKpraesi­dent, Ivan Savvidis, der løb på banen mod AEK Athen og nu er efterlyst. På den anden side kommer den ikke helt bag på ham.

– Graekerne er jo følelsesme­nnesker.

– De er ekstremt passionere­de, forklarer han.

– Jeg oplevede tit, at spillerne var meget oprørte over et eller andet i forhold til noget i klubben eller medierne. De var så højt oppe, at jeg nogle gange måtte spørge, om vi mon skulle spille kampen på søndag. Men når jeg naeste dag spurgte, sagde de bare, at det var ikke så slemt alligevel.

Heksekedel

– Jeg har ikke oplevet pistoler, men i min tid var der da en klubpraesi­dent i Panionios, der var mafiaboss og fik en lang straf.

– Vi er bare mere ordentlige herhjemme. Det er et mere ureguleret marked dernede, der tiltraekke­r typer med stort ego, som vil have anerkendel­se i medierne og magt.

– De har altid vaeret der, men det er måske nemmere at købe sig ind i dag, fordi Graekenlan­d stadig er hårdt ramt økonomisk.

– Det er fodboldklu­bberne også.

I Panathinai­kos, der var familieeje­t, oplevede han, at der var forholdsvi­s godt styr på det meste. Men også her kunne hjemmebane­n en heksekedel.

– Der var stort tryk på dommere og udehold. Folk stod kun halvanden meter fra banen, og jeg har set Rivaldo blive overdaenge­t med lightere, telefoner og mønter. Derfor var vi også meget staerke på hjemmebane, griner han.

Det gjorde han ikke, da han i sin første saeson skulle spille topkamp ude mod lokalrival­erne fra Olympiakos.

– Før kampen blev flere af vores spillere ramt af raketter.

– Vi måtte varme op inde i midtercirk­len for at prøve at undgå at blive ramt, og deres kontrollør­er gjorde jo ingenting.

– Vi kunne slet ikke ramme hinanden det første kvarter og tabte 0-3.

– Deres praesident kaldte os for kyllinger bagefter, og dagen efter var vores egne fans så utilfredse, at de kom ud på anlaegget og smadrede vores biler.

– Heldigvis var det René, der kørte den dag, griner han med adresse til klubkammer­aten med efternavne­t Henriksen.

– En fan blev knivdraebt, da vi en anden gang mødte Olympiakos, og så var der pause i ligaen, ligesom awaykortet blev suspendere­t i et stykke tid. Vi spillede også på små steder med 3000-5000 tilskuere, hvor halvdelen var politifolk.

– Det viste sig nogle gange, at det var nødvendigt. vaere

Det er måske nemmere at købe sig ind i dag, fordi Graekenlan­d stadig er hårdt ramt økonomisk

troels

 ??  ?? Jan Michaelsen spillede i graeske Panathinai­kos fra 2001 til 2004.
Jan Michaelsen spillede i graeske Panathinai­kos fra 2001 til 2004.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark