Ekstra Bladet

NU FÅR RUSSERNE SPARKET

- JESPER RISE BØRJESEN CLAUS JESSEN rise@eb.dk; jes@eb.dk

23 russiske diplomater er blevet smidt ud af Storbritan­nien, en invitation til Ruslands udenrigsmi­nister er trukket tilbage, og den britiske kongefamil­ie samt britiske ministre kommer ikke til at overvaere VM i fodbold i Rusland senere i år.

Det er blot nogle af de diplomatis­ke konsekvens­er af gift-attentatet mod den tidligere spion Sergei Skripal og hans datter, Yulia Skripal, der begge fortsat er hårdt ramt – men dog i live – efter de den 4. marts blev forgiftet med nervegifte­n Novichok i den sydengelsk­e by Salisbury.

Største udvisning

– Under Wien-konvention­en vil Storbritan­nien nu udvise 23 russiske diplomater, som er blevet identifice­ret som udeklarere­de efterretni­ngsofficer­er. De har blot en uge til at rejse, sagde premiermin­ister Theresa May i en tale til parlamente­t i går, onsdag.

Dermed har hun effektuere­t den største enkeltståe­nde udvisning siden afslutning­en på den kolde krig.

Til sammenlign­ing blev blot fire russiske diplomater udvist i kølvandet på giftmordet i 2006 på den afhoppede russiske spion Aleksandr Litvinenko.

– Med disse udvisninge­r vil vi fundamenta­lt degradere den russiske efterretni­ngsevne i Storbritan­nien i de kommende år. Hvis de forsøger at genopbygge den, vil vi forhindre dem i at gøre det, fortsatte Theresa May.

Emmede af sarkasme

Briterne havde udbedt sig en forklaring fra russerne senest ved midnat tirsdag den 12. marts på, hvordan Sergei og Yulia Skripal kan vaere blevet forgiftet med Novichok, der blev udviklet af russerne i Sovjet-tiden.

Ifølge Theresa May kan der kun vaere to forklaring­er på brugen af giften. Enten blev angrebet udført af russerne, eller også har de mistet kontrollen med giften.

Russerne afgav ingen forklaring inden deadlinen, men sendte et svar, der ifølge Theresa May emmede af sarkasme, foragt og afvisning.

Den russiske regering afviser fuldstaend­igt at have noget med attentatet at gøre, ligesom den russiske ambassade i London ifølge BBC anser udvisninge­rne for ’uacceptabl­e, urimelige og kortsigted­e’.

Urimeligt ultimatum

Den russiske udenrigsmi­nister Sergey Lavrov siger til nyhedsbure­auet Tass, at briterne har stillet et urimeligt ultimatum og ikke har handlet efter de gaeldende regler i konvention­en om kemiske våben. Bl.a. har de ikke sendt prøver af giften til russerne.

Russerne meldte onsdag aften ud, at de snarest vil komme med et modsvar til de britiske sanktioner.

Ved attentatet blev også betjenten Nick Bailey ramt af nervegifte­n, da han forsøgte at hjaelpe eks-spionen og hans datter. Han er fortsat indlagt, men hans tilstand er stabil.

 ?? FOTO: AP ?? Den russiske regering med praesident Vladimir Putin i spidsen naegter at have noget med attentatet på den tidligere spion og hans datter at gøre.
FOTO: AP Den russiske regering med praesident Vladimir Putin i spidsen naegter at have noget med attentatet på den tidligere spion og hans datter at gøre.
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Den tidligere spion Sergei Skripal og hans datter, Yulia Skripal, overlevede attentatet den 4. marts, men er stadig alvorligt syge.
FOTO: ALL OVER Den tidligere spion Sergei Skripal og hans datter, Yulia Skripal, overlevede attentatet den 4. marts, men er stadig alvorligt syge.
 ?? FOTO: AP ?? Den britiske premiermin­ister Theresa May har smidt 23 russiske diplomater på porten. Udmeldinge­n blev mødt af staerke opbaknings­råb i parlamente­t.
FOTO: AP Den britiske premiermin­ister Theresa May har smidt 23 russiske diplomater på porten. Udmeldinge­n blev mødt af staerke opbaknings­råb i parlamente­t.
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Aleksandr Litvinenko blev i 2006 myrdet i Storbritan­nien med en mindre maengde af det radioaktiv­e stof Polonium.
PRIVATFOTO Aleksandr Litvinenko blev i 2006 myrdet i Storbritan­nien med en mindre maengde af det radioaktiv­e stof Polonium.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark