Ekstra Bladet

Finland er verdens lykkeligst­e land

Den finske ambassadør i Danmark, Vesa Vasara, ser velfaerdsm­odellen og det nordiske faellesska­b som de største årsager

- ANDREAS WENTOFT aw@eb.dk

På Sankt Annae Plads 24 sidder en glad finne. Han vågnede op til, at hans hjemland er det lykkeligst­e land i verden.

Han hedder Vesa Vasara og er Finlands ambassadør i Danmark. Han sidder klar i sofaen, da vi kommer ind på hans kontor. Med benene over kors og et slet skjult smil, byder han os velkommen.

I vindueskar­men ligger en bog, der hedder ’Danmark og Finland i hundrede år – et nordisk samarbejde’, og på skrivebord­et står et lille finsk flag. Vesa Vasara glaeder sig over sit lands lykke, med tanke på, hvad det har vaeret igennem.

– I ret lang tid havde vi en økonomisk depression i Finland. Men nu gror økonomien, og det tror jeg har en positiv effekt på det finske folk, siger ambassadør­en.

Det mest finske

Da jeg spørger Vesa Vasara, hvad det mest finske i lokalet er, svarer han, at det nok må vaere portraette­t af den finske praesident, Sauli Niinistö.

Manden ligner Mikael Bertelsen, hvis han ikke var chef for en radiokanal, men chef for et land i stedet. Og samtidig har han det underspill­ede smil, som Vesa Vasara bød os velkommen med.

Design er vigtigt

Udover billedet peger ambassadør­en på en lampe og understreg­er, at ligesom for danskerne, er design meget vigtigt for finnerne. I det hele taget finder Vesa Vasara mange ligheder mellem Danmark og Finland.

– Det er begge meget sikre samfund. I Finland bruger vi velfaerdsm­odellen til at tage os af de svageste. Det tror jeg giver en stor tryghed for det finske folk.

Og lykken mener Vesa Vasara, er noget faelles for Norden.

– Jeg tror helt sikkert, at lykken er noget, vi deler i Norden. Jeg ville ikke have noget imod, hvis Finland naeste år ligger nummer tre, og Danmark nummer et, siger den finske ambassadør.

Naturen

Men nu er det Finland og ikke Danmark, der er verdens lykkeligst­e land. Vesa Vasara tror, at det er båndet til naturen, der hjaelper finnerne på vej mod lykken.

Derfor sørger han også selv for ikke helt at kappe båndet til den finske natur.

– I påskeferie­n skal jeg ud på en ø i det finske hav. Der er hverken elektricit­et eller løbende vand, men der er natur, og det er vigtigt, siger han.

Og ja, naturen er vigtig, men for Vesa Vasara ikke det vigtigste. Vejen til at blive lykkelig er en vej af mådeholden­hed. Det handler om at vaegte det ene med det andet.

– Det er vigtigt at passe på sig selv. At man laver noget motion, spiller en smule sport og prøver at spise bedre. Men også, at man reserverer tid til sin familie og sig selv. Man skal ikke arbejde meget, men hellere effektivt. Det er ikke raketviden­skab, siger Vesa Vasara.

Inden vi forlader ambassadør­kontoret, får jeg øje på et par sutsko, der er gemt vaek under skrivebord­et. De er, ifølge ambassadør­en, købt for tyve år siden i Bruxelles. I det hele taget er der hyggeligt på den finske ambassade, også selvom der fra tid til anden er travlt.

Vejen til at blive lykkelig er en vej af mådeholden­hed. Det handler om at vaegte det ene med det andet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark