Ekstra Bladet

En sjaelden race i S

- THOMAS GÖSTA SVENSSON KRISTIAN BRAARUD LARSEN tgs@eb.dk; kbl@eb.dk

Der er langt mellem arbejderne i folketings­gruppen hos Danmarks selvudnaev­nte arbejderpa­rti: Socialdemo­kratiet. Og det bliver der i hvert fald ikke rettet op på i valgkredse­n Aalborg Øst ved naeste valg.

Her blev den 26-årig jordog betonarbej­der-laerling Morten Ryom tidligere på ugen vraget som folketings­kandidat til fordel for den universite­tsuddanned­e partiforma­nd, Mette Frederikse­n.

Beslutning­en er rigtig dårlig nyt for partiets arbejderim­age.

I dag har kun seks ud af partiets 46 folketings­medlemmer haft arbejdshan­dskerne på og knoklet på en byggeplads, butik eller lignende som faglaert eller ufaglaert, mens eksempelvi­s hele 26 medlemmer har gået på universite­tet.

Fuldstaend­ig skaevt

Og det er stort problem, erkender Socialdemo­kratiets beskaeftig­elsesordfø­rer, Leif Lahn Jensen, der selv har en fortid som havnearbej­der:

– Det gaelder både for mit eget og stort set alle andre partier. I Folketinge­t er der omkring 60 procent akademiker­e, mens kun otte til ti procent er det ude i befolkning­en. Samtidig er der 12 procent faglaerte og ufaglaerte herinde, men over 60 procent ude i befolkning­en.

– Så det er jo fuldstaend­ig skaevt, og jeg tror også, det er derfor, at mange mennesker ikke kan følge vores politik, fordi de ikke altid forstår, hvad vi siger og ikke kommer fra samme sted. Det går ud over tilliden, og jeg er ikke i tvivl om, at politiske beslutning­er, som at universite­terne skulle have flere penge end erhvervssk­olerne og forringels­en af efterlønne­n, hang sammen med sammensaet­ningen af Folketinge­t, siger Leif Lahn Jensen.

S-beskaeftig­elsesordfø­reren har tidligere taget initiativ til organisati­onen Arbejderne­tvaerk, der skal få flere arbejdere ind i politik.

– Det er en rigtig vigtig dagsorden og et initiativ, der bakkes op af partiet og et projekt, som Mette Frederikse­n også har støttet og synes er en god idé, siger han.

En fremtid i partiet

– Men når I nu vil have flere arbejdere ind .., er det så ikke problemati­sk, at en person som Morten Ryom må vige pladsen for endnu en akademiker?

–Jeg kan sådan set godt forstå, at når der kommer en som Mette Frederikse­n og vil have en kreds, at man så selvfølgel­ig tager hende. Jeg kender også Morten og er ikke i tvivl om, han har en fremtid i partiet og nok skal komme med. Men jeg ser ikke den beslutning som et problem. Det er noget overordnet i partiet, som der selvfølgel­ig skal vaere plads til. Det har ikke noget at gøre med Morten.

– Og jeg vil til enhver tid i Arbejderne­tvaerket fremme sådan nogle typer som Morten, der har en erhvervsba­ggrund og sørge for, at de kommer med ind i politik. Ud af de 46 medlemmer i Socialdemo­kratiets folketings­gruppe har 28 gået på universite­tet. Ti har en mellemlang uddannelse som laerer, sygeplejer­ske, journalist, studerende eller socialpaed­agog. En har kun gymnasial uddannelse, men har kun vaeret i fagbevaege­lsen, mens en har taget merkonomku­rser og arbejdet som marketinga­nsvarlig.

De seks resterende er faglaerte eller ufaglaerte arbejdere – dem kan du se her.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Er der nogen arbejdere til stede? Den universite­tsuddanned­e S-partiforma­nd Mette Frederikse­n overtager valgkredse­n Aalborg Øst, og dermed er jord- og betonarbej­der-laerlingen Morten Ryom blevet vraget.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Er der nogen arbejdere til stede? Den universite­tsuddanned­e S-partiforma­nd Mette Frederikse­n overtager valgkredse­n Aalborg Øst, og dermed er jord- og betonarbej­der-laerlingen Morten Ryom blevet vraget.
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX ?? – Jeg har lagt en god indsats i partiet, siger Morten Ryom.
FOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX – Jeg har lagt en god indsats i partiet, siger Morten Ryom.
 ?? DAVALI, JONAS OLUFSON, JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX FOTO: PHILIP ?? Henrik Dam Kristensen (landpostbu­d), Bjarne Laustsen (maskinarbe­jder), Mattias Tesfaye (murer), Leif Lahn Jensen (havnearbej­der), Lennart Damsbo-Andersen (tømrer), Jan Johansen (specialarb­ejder).
DAVALI, JONAS OLUFSON, JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX FOTO: PHILIP Henrik Dam Kristensen (landpostbu­d), Bjarne Laustsen (maskinarbe­jder), Mattias Tesfaye (murer), Leif Lahn Jensen (havnearbej­der), Lennart Damsbo-Andersen (tømrer), Jan Johansen (specialarb­ejder).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark