Ekstra Bladet

Godt jeg stadig har lyst til at arbejde

– Jeg er aldrig gået efter det trygge, siger 71-årige Pete

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@eb.dk

Mission complete! Det var med den følelse, at 71-årige Peter Schrøder i slutningen af 2017 sagde farvel til Vendsyssel Teater efter 12 år i huset – først som direktør og siden som kunstneris­k leder.

Det er ikke for at sidde med fødderne oppe i sofaen, at den rutinerede skuespille­r og instruktør har valgt, at eventyret i Nordjyllan­d skulle slutte. For det var hans eget ønske at vende tilbage til København sammen med sin kone, skuespille­ren Susanne Heinrich.

– Vi var ligesom lykkedes med det deroppe. Jeg har fået lov til at saette et meget stort aftryk på det. Og det glaeder mig, at de har valgt at spørge en fagmand – det er nemlig langtfra altid, det sker. Men missionen er ligesom lykkedes, og det er en god fornemmels­e at gå derfra med, siger Peter Schrøder.

Altid vaeret freelancer

Efter mere end et årti med fast job og indkomst er skuespille­ren nu en fri fugl, der skal se, om vingerne stadig kan baere. Men det tager han med ophøjet ro.

– Det er back to normal, kan man sige. Sådan har det jo altid vaeret i mit liv, indtil jeg tog til Vendsyssel. Jeg har aldrig vaeret vant til, at der kom en fast check ind ad døren. Jeg har vaeret freelancer hele mit liv.

Det trygge og bekvemme i, at der måned efter måned dumper en lønseddel ind ad døren, er ikke nok. Peter Schrøder er drevet af noget andet. Noget mere.

– Jeg er aldrig gået det trygge.

Tryghed har aldrig vaeret mit parameter. Jeg har hele tiden forsøgt at gå efter det, jeg syntes interesser­ede efter mig. Og der har jeg vaeret heldig indtil nu, siger han.

Lidt for meget arbejdsro

– Både Sanne og jeg har allerede fået nogle attraktive tilbud her i København. Men det er da klart, at vi var spaendte på at flytte tilbage, for man tager ikke ustraffet 12 år vaek fra København. Det gør man ikke. Det kan vi maerke på den interesse – eller den manglende interesse – der er fra de landsdaekk­ende kulturavis­er. De har virkelig givet os arbejdsro, siger Peter Schrøder med et ironisk grin.

– Det er, som om Danmark stopper ved Aalborg, konkludere­r han tørt.

Med en dåbsattest fra 1946 ved Peter Schrøder, at interessen for ham ikke er den samme, som da han var ung. Og heldigvis for det, som han siger.

– Jeg er da godt klar over, at med den alder, jeg har nu, vil der givetvis ikke vaere den samme efterspørg­sel. Men det hverken forventer jeg eller ønsker jeg.

De glade dage, hvor jeg arbejdede fra syv morgen til midnat, er gudskelov forbi. Små gode roller modtages med kyshånd, siger Peter Schrøder, der stadig føler, at han har masser at byde på rent fagligt.

– Når man taenker på min alder – og jeg har det godt og trives fint – så synes jeg ligesom, at der stadig må vaere nogle aktive år i mig endnu. Både som skuespille­r og som teater- og filminstru­ktør, siger Schrøder, der debuterede som filminstru­ktør, da han 1993 instruered­e Hans Scherfigs roman ’Det forsømte forår’.

Derudover har han et hav af teater- cv’et.

Mens mange af Peter Schrøders jaevnaldre­nde har trukket sig tilbage fra arbejdsmar­kedet og nyder livet som pensionist­er, må skuespille­ren erkende, at der er han slet ikke i livet. og filmroller

Traekker ikke stikket

på – Jeg skal da ikke naegte, at jeg nogle gange godt kunne taenke mig at traekke stikket ud og sidde med en kaempe drink ved Middelhave­t og taenke abstrakt.

Laese en god bog eller spille på min saxofon eller sådan noget.

– Men hvis man laegger alting sammen – økonomien, min energi og lysten til at arbejde – kunne jeg ikke taenke mig at traekke stikket helt ud, siger han og medgiver, at det også er sjaeldent, at skuespille­re traekker sig helt tilbage og går på pension.

– Det er meget atypisk, ja. Det er for det meste helbredet, der bestemmer. Og så er det jo individuel­t fra skuespille­r til skuespille­r, hvor mange kraefter og hvor meget kreativite­t man har lyst til at blive ved med at fyre af. Og endelig kan det hele jo vaere et spørgsmål om pensionsop­sparing eller ej, siger han og erkender aerligt:

– Det sidste har jeg for eksempel ikke vaere god til, så jeg er da egentlig glad for, at jeg stadig har lyst til at arbejde.

Jeg har aldrig vaeret vant til, at der kom en fast check ind ad døren

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? 71-årige Peter Schrøder er i fin form. Han er sikker på, at de mange gåture i den friske nordjyske luft har gjort ham godt.
FOTO: MOGENS FLINDT 71-årige Peter Schrøder er i fin form. Han er sikker på, at de mange gåture i den friske nordjyske luft har gjort ham godt.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Klar til nye udfo
– Det, jeg nød mest ved at vaer Teater, var, at jeg kunne få aflø erfaringer, siger Peter Schrøde
FOTO: MOGENS FLINDT Klar til nye udfo – Det, jeg nød mest ved at vaer Teater, var, at jeg kunne få aflø erfaringer, siger Peter Schrøde
 ?? FOTO: TV 2/ NORDISK FILM ?? Flemming og Berit, Peter Schrøder og Søs Egelind, i julekalend­eren ’Jul i den gamle traedemøll­e’.
FOTO: TV 2/ NORDISK FILM Flemming og Berit, Peter Schrøder og Søs Egelind, i julekalend­eren ’Jul i den gamle traedemøll­e’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark