Ekstra Bladet

Et kig ind i dødens gab

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

Normalt er det døde mennesker, som kommer igennem CT-skanneren på Retsmedici­nsk Institut på Aarhus Universite­t.

I tirsdags var det imidlertid en 2,45 meter lang og 115 kilo tung sandtigerh­aj, som blev kørt igennem på en båre.

Ikke fordi retsmedici­nere skulle lede efter beviser for en mulig dødsårsag til senere brug i et retsligt efterspil.

For dødsårsage­n er der ikke tvivl om.

Studie i knogleskør­hed

Det handlede derimod om, at man lige så godt kunne få det sidste gavn af Kattegatce­ntrets ubetingede traekplast­er gennem 25 år, som døde af alderdom 24. februar. I stedet for blot at sende kraeet til destruktio­n har man nu fået en 3D-skanning, så det naesten er, som om hajen stadig er her.

– Vi er i faerd med et studie i knogleskør­hed, og så kom det meget belejligt med den mulighed, siger adjunkt på Comparativ­e Medicine Lab på Aarhus Universite­t Henrik Lauridsen til Ekstra Bladet.

Han fortaeller, at det ikke er første gang, at man har anvendt CT-skanneren på Retsmedici­nsk Institut til at skanne dyr til brug for forskning.

– Men det er det største dyr, der har vaeret igennem, siger han videre.

Kom til Danmark i 93

Sandtigerh­ajen kom til Kattegatce­ntret fra Florida i 1993, samtidig med at centret åbnede dørene for første gang. Siden har tusindvis set hajen. Både i centret, hvor den boede i det store akvarium, men også på kampagnema­teriale.

– Den har vaeret vores ikon altid. Den er egentlig en rolig haj, men den har et grumt udseende, siger marinebiol­og Rune Kristianse­n, der er adjunkt i Kattegatce­ntret.

– Den har givet mange store oplevelser gennem tiden. Det specielle ved den var dens jagtteknik. Mange er blevet forskraekk­ede, når de har set fodringen, hvor den sneg sig ind på byttet for pludselig at eksplodere med hovedet ud til siden. Sommetider med sprøjt til alle sider.

Livretten var fede fisk som laks og makrel. Hajen spiste dagen før, den blev aflivet.

Rune Kristianse­n fortaeller, at hajen blev flere år aeldre, end den ville vaere blevet i naturen.

Havde svaert ved at spise

– Den har levet et godt og langt liv. Men den var svaekket af alderdom. Den havde til sidst svaert ved at spise, fordi den havde fået en løs overkaebe, der var faldet ned og havde blotlagt gummerne. Det havde givet den en bakteriein­fektion. Og der var ikke nogen vej tilbage, siger Rune Kristianse­n.

Nu glaeder han sig over, at CT-skanningen har foreviget mindet om centrets største traekplast­er. Det er på mange måder bedre end en udstoppet figur, fortaeller Rune Kristianse­n.

Efter CT-skanningen blev hajen også obduceret.

– Som vi forventede, fandt vi intet unaturligt under obduktione­n ud over aldersrela­terede sygdomsteg­n samt spor efter bakteriein­fektioner, siger Rune Kristianse­n.

Ny haj på vej

Planen er, at Kattegatce­ntret skal have en ny sandtigerh­aj klar i det store akvarium til saesonåbni­ngen 7. maj. Centret er i dialog med en hollandsk grossist om levering, fortaeller Rune Kristianse­n.

 ??  ?? De sylespidse taender sidder i flere lag.
De sylespidse taender sidder i flere lag.
 ??  ?? Sandtigerh­ajen har sit navn til trods intet at gøre med tigerhajen. Til gengaeld er den en fjern faetter af den store hvide haj. Men den er ikke farlig for mennesker.
Sandtigerh­ajen har sit navn til trods intet at gøre med tigerhajen. Til gengaeld er den en fjern faetter af den store hvide haj. Men den er ikke farlig for mennesker.
 ?? BILLEDERNE HER PÅ SIDEN ER TAGET AF COMPARATIV­E MEDICINE LAB, INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN, AARHUS UNIVERSITE­T, RETSMEDICI­NSK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITE­T OG AF KATTEGATCE­NTRET ?? I naturen bliver sandtigerh­ajen meget sjaeldent 25 år.
BILLEDERNE HER PÅ SIDEN ER TAGET AF COMPARATIV­E MEDICINE LAB, INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN, AARHUS UNIVERSITE­T, RETSMEDICI­NSK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITE­T OG AF KATTEGATCE­NTRET I naturen bliver sandtigerh­ajen meget sjaeldent 25 år.
 ??  ?? Hajen havde vaeret frosset ned, og på den måde kunne man altså holde den nogenlunde frisk.
Hajen havde vaeret frosset ned, og på den måde kunne man altså holde den nogenlunde frisk.
 ??  ?? Den ikoniske sandtigerh­aj i sin storhedsti­d. Den er gennem tiden blevet beundret af naesten 6,5 millioner.
Den ikoniske sandtigerh­aj i sin storhedsti­d. Den er gennem tiden blevet beundret af naesten 6,5 millioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark