Ekstra Bladet

EN FANTASTISK TRIUMF

fortaeller podcast ny en I DANMARK: VM-triumf I SUCCES store NORSK den om Hareide Danmark Åge landstraen­er og Norge mellem forholdet og Irland i

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Åge Hareide har vundet mesterskab­er i Danmark, Sverige og Norge. Han har vaeret med i Champions League og Europa League og også vundet en pokalturne­ring nogle gange.

Den 64-årige nordmands traenerkar­riere er fuld af triumfer, men intet slår den november-aften i Dublin, da han kvalificer­ede Danmark til VM.

Det fortaeller Hareide i podcasten ’Heia Fotball’, som er lavet af NRK. Her kommer en veloplagt Hareide vidt omkring og også en tur ned af mindernes allé til Aviva Stadium i Dublin.

– Det er altid sådan, at det sidste er det største og det, man husker allerbedst.

Det var en sindssyg god måde at komme til VM det, der skete med Danmark i Dublin.

Det er ikke altid let

– Det er slet ikke muligt at beskrive, hvor fantastisk det egentlig var, konstatere­r Åge Hareide og forklarer, at han blev ekstra motiveret over den kritik, som DBU mødte, da man valgte ham som afløser for Morten Olsen.

– Jeg ville lykkes, og det var en god triumf at klare det, siger Åge Hareide.

I podcasten fortaeller han, at det kan vaere kraevende at vaere norsk traener i Danmark, men at han trives i både jobbet og sit nye hjemland.

– Akkurat nu er det vaeldigt fint (at vaere nordmand i Danmark, red.). Men det er ikke altid let at vaere norsk i Danmark – i hvert fald ikke hvis vi taber en landskamp.

– Jeg tror ikke, at det er noget specielt, i forhold til at man er nordmand. Måske var det sådan lidt i begyndelse­n. De havde lidt ondt. Solbakken har FCK, og så kom der pludselig en nordmand til og tog landsholde­t. Det var hårdt for danskerne, siger Åge Hareide med et stort grin og kalder danskerne for ’et hyggeligt folkeslag’.

– Jeg tror, at de er glade for nordmaend og Norge. Men de har også det lidt københavns­ke. De vil gerne se lidt ned på os, og det skal de have lov til, konstatere­r han.

– Vi er så meget rigere end dem og har så meget mere olie. Alle nordmaend er jo glade i Danmark og glade for at komme der. Og danskerne er glade for, at vi laegger pengene der, siger Hareide.

Det hele bliver leveret med et glimt i øjet, og den succesrige danske landstraen­er er i højt humør under udsendelse­n, hvor han kommer vidt omkring.

Robuste spillere

Der bliver fortalte underholde­nde anekdoter fra hans tid i engelske fodbold, men Åge Hareide åbner også op for, hvilken type spillere han gerne vil have på sit hold.

Robusthed er nøgleordet. Både fysisk og mentalt vil nordmanden have staerke spillere. De spillere, der ikke piber eller klager. Det er dem, Åge Hareide stoler mest på.

Og døjer man meget med skader, så falder chancen gevaldigt for at få en plads i landsholds­truppen.

– Jeg bliver skeptisk, når jeg ser, en spiller ofte er skadet. Det er ikke dem, man vil have med til VM. Vi tåler ikke skader i den periode, fastslår Åge Hareide.

– Spillerne skal vaere robuste nok i hovedet og fysik til at gennemføre det. Det er vigtigt for mig, fortsaette­r den danske landstraen­er, der deler store roser ud til blandt andre Tottenham-stjernen Christian Eriksen:

– Jeg har sagt, at han er blandt de ti bedste spillere i verden – og så er han en fantastisk gut ved siden af. Han er den mest herlige gut, man kan taenke sig, siger han.

– Enhver svigermors drøm og en traeners drøm. Christian har fantastisk­e personligh­edstraek, fortsaette­r han.

Bendtner er vigtig

Også Nicklas Bendtner er Åge Hareide meget tilfreds med at vaere traener for, og han glaeder sig over, at Bendtner valgte at blive i norske Rosenborg, selvom der var bud efter ham fra en af de rige klubber i kinesisk fodbold tidligere på året.

Den 30-årige angriber er med i truppen til testkampen­e mod Panama og Chile senere på måneden, og bedømt på Åge Hariedes ord virker han som et relativt sikkert kort i den danske VM-trup.

– Nicklas har vaeret et vigtigt bidrag. Han er socialt utrolig god. Han er god til at tage sig af alle i truppen og er jovial, fortaeller han.

– Han har fundet sin rolle. Han havde nok en anden rolle i hierarkiet tidligere, men har fundet sin rolle hos os og giver sit bidrag. Vi ved, hvad han kan, og ved, hvad han kan bruges til. Det er vigtigt. Så Nicklas har vaeret god og dygtig, siger Åge Hareide til NRK’s ’Heia Fotball’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark