Ekstra Bladet

EN ILLUSION Arbejdsgiv­erne er også lovgivere, der sidder med magten til at gribe ind

-

RADIKALE POLITIKERE har alle dage vaeret overbevist­e om, at de besidder den højeste visdom. Derfor er det meget, meget bemaerkels­esvaerdigt, at R-bossen Morten Østergaard nu indrømmer, at han har taget fejl.

DET SKER

i Jyllands-Posten, hvor Østergaard går i DF-bossen Kristian Thulesen Dahls fodspor og siger, at han fortryder indgrebet i 2013 i laererkonf­likten, der afskaffede laerernes forberedel­sestid.

Derfor opfordrer han til, at parterne på det kommunale område bøjer sig mod hinanden og finder en løsning.

Specielt efter at det er kommet frem, at 72 ud af landets 98 kommuner har lavet arbejdstid­saftaler med laererne uden om Folketinge­t!

BÅDE SF

og Enhedslist­en har ligeledes stillet sig på laerernes side. Men hvad mener Socialdemo­kratiet?

Svaret blaeser i vinden, for partiets naestforma­nd, Mogens Jensen, fordømmer de journalist­er, som kraever en stillingta­gen fra Mette Frederikse­n. HAN HENVISER til den danske model, som efter hans mening pålaegger politikern­e at holde kaeft, mens der forhandles.

Men det er meningsløs­t, når man ser på, hvordan forhandlin­gerne inden for den offentlige sektor er skruet sammen.

HER BESTÅR

arbejdsgiv­ersiden i både stat, kommuner og regioner af lutter politikere, som hellere end gerne udtaler sig om, hvor urimelige modpartens krav er. Hvorfor må deres kolleger så ikke sige åbent, hvad de mener? Hvorfor vil man beskaere deres ytringsfri­hed?

I det hele taget er den danske model en illusion, når det drejer sig om det offentlige.

TRODS DEN HØJT

besungne danske model er Danmark det land i Norden, hvor forhandlin­ger om nye overenskom­ster har kostet flest tabte arbejdsdag­e siden 2008. Og det skyldes hovedsagel­ig konflikter på det offentlige arbejdsmar­ked.

Her er arbejdsgiv­erne også lovgivere, der sidder med magten til at gribe ind i en konflikt. Og modsat de private arbejdsgiv­ere bliver de offentlige ikke ramt på pengepunge­n af en strejke.

DEN DANSKE MODEL

er velegnet til det private arbejdsmar­ked, hvor styrkeforh­oldet mellem lønmodtage­re og arbejdsgiv­ere matcher hinanden.

Men inden for det offentlige sidder politikern­e med så staerke kort på hånden, at de kan overtrumfe enhver forhandlin­g. Her spiller den danske model fallit.

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Morten Østergaard går bodsgang.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Morten Østergaard går bodsgang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark