Ekstra Bladet

DR HAR TABT

-

Birthe Rønn skriver paent om retssikker­heden, men ... Overskrift til anmeldelse af den tidligere Venstre-politikers erindringe­r. I Informatio­n. FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ... men hun klarede sig mindre paent som minister. Folk kommer ikke til at stille på Christians­borg Slotsplads med fakler og afsyngning af ’Kringsat af fjender’ på DR’s vegne Opgør på vej mod dyre gravsteder Overskrift på forsiden af Kristeligt Dagblad. FOTO: OTA BARTOVSKÝ Øh-bø. Betyder det, at Margrethes sarkofag mon skal sløjfes?

KAMPEN ER FORBI. Danmarks Radio har tabt. Resultatet står på scoringsta­vlen:

20-0, om man vil.

Og mange i kulturelit­en har naturligvi­s omfattende bekymringe­r. Men én ting er vaesentlig at fastslå:

Folk kommer ikke til at stille på Christians­borg Slotsplads med fakler og afsyngning af ’Kringsat af fjender’

at den på DR’s vegne. Alt tyder på, borgerlige regering og Dansk Folkeparti med en historisk beskaering af Danmarks Radio er i sync med et flertal i befolkning­en.

DER SKAERES 20 PROCENT i DR over de naeste fem år. Det står ikke til forhandlin­g. Ønsker andre partier (laes: Socialdemo­kratiet) et bredt medieforli­g,

skaere en femtedel skal de nikke ja til af DR for overhovede­t at få lov at traede ind i forhandlin­gslokalet.

Det er så her, jeg ikke kan dy mig for at skrive, ’som jeg tidligere har skrevet om medieforli­get og DR (i august)’: ’Her er, hvad der vil ske: Licensen laegges om til almindelig

med op til 25 procent. skat. DR beskaeres Nedskaerin­gen fremstille­s som en samlet skattelett­else. Og alle borgerlige vaerdipoli­tikere danser kaededans gennem medierne.’

OVENSTÅEND­E VAR IKKE nogen vanskelig forudsigel­se.

Vi har som bekendt haft årtiers opflammede forsvar for DR som den demokratis­ke mekanismes drivhjul. For DR som selve nationens sammenhaen­gskraft.

år har det bare vaeret Det seneste en fiktion for de fleste licensbeta­lere. Samtidig har DR’s ledelse opført sig som en slags adel, der virkelighe­dsfjernt går rundt i de øverste gemakker i slottet på Amager og beklager bønders mangel på forståelse for kultur.

TRANSPORTE­N AF korrespond­ent Johannes Langkildes kones hest godtgjorde,

på DR ikke at selvforstå­else ligefrem er opstaldet sammen med ydmygheden. De monstrøse og uberettige­de aftraedels­er til ledere, der selv siger op, blotlagde derpå, at troede man, at den om hesten var en sjov anekdote, anede man ikke hestehisto­riens virkelige vidnesbyrd om DR’s arrogance.

DR kunne umuligt gå fri af besparelse­r

endnu en gang. MAN KAN SAETTE spørgsmåls­tegn ved, hvilken indflydels­e det får på dansksprog­et medieindho­ld. Et anliggende, de borgerlige politikere haevder står dem naer. Man kan fremhaeve uomgaengel­ige DR-kvaliteter som B&U og DR Drama og aengstes, om de nu lider skade.

Men man kan ikke – og bør ikke

til at – betvivle det folkelige mandat påføre Danmarks Radio institutio­nens første store nederlag.

Spørg eksempelvi­s ude i velfaerdss­amfundets omsorgslan­d. Sosu-assistente­r, laerere, paedagoger med flere vil kunne bekraefte følgende:

Besparelse­r var noget, vi gav hinanden, laenge før de nåede DR.

Laes reportagen på side 6, 7 og 8

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? 20
Der skaeres procent i DR over de naeste fem år. Det står ikke til forhandlin­g.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX 20 Der skaeres procent i DR over de naeste fem år. Det står ikke til forhandlin­g.
 ??  ?? KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP
KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark