Ekstra Bladet

Under angreb Rusland prøver at hacke mig Ekspert: Det er selvpromov­ering

Ukendte personer fra et sted i Moskva forsøger at hacke Josue Medina Vazquez via profil på socialt medie, oplyser han på sin Facebook-side

- PER MATHIESSEN JANUS ØSTERGAARD pma@eb.dk; jao@eb.dk

Midt i den højspaendt­e krise mellem Vesten og Moskva er samleveren til et af de tungeste danske regeringsm­edlemmer blevet forsøgt hacket fra Putins Rusland.

Oplysninge­n kommer fra justitsmin­ister Søren Pape Poulsens (K) forlovede, Josue Medina Vazquez.

Han meddeler på Facebook, at nogen i Rusland prøver at hacke hans Instagram-konto.

Fredag formiddag lagde Josue Medina Vazquez et skaermbill­ede fra Instagram på sin private Facebook-profil, hvor der på spansk står: ’Vi har registrere­t et usaedvanli­gt login-forsøg’.

Det får Josue Medina Vazquez til at skrive: ’Rusland prøver at hacke min Instagram-konto, mens jeg er i Danmark. Hvorfor? Hvad er årsagen? Jeg ved det ikke.’

Ifølge skaermbill­edet har Instagram registeret det som forsøg på at starte en mistaenkel­ig session fra et sted i Moskva.

Det er ikke muligt at belyse, hvor alvorligt offentligh­eden skal tage oplysninge­n

Adskillige angreb

Under billedet svarer Josue Medina Vazquez desuden på en kommentar, hvor han konstatere­r, at russerne forsøger at hacke ’alle regeringer eller personer taet på regeringer’.

Søren Pape er som justitsmin­ister og K-formand medlem af de fire topfortrol­ige regeringsu­dvalg: Koordinati­onsudvalge­t, Sikkerheds­udvalget, Ansaettels­esudvalget og EU-implemente­ringsudval­get.

Vesten har de senere år vaeret udsat for adskillige russiske og kinesiske cyberangre­b. Ifølge Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e er det danske samfund under angreb fra hackere fra begge lande. Formålet er, at angribe centraladm­inistratio­nen, offentlige myndighede­r og private virksomhed­er.

Ekstra Bladet har fredag vaeret i kontakt med Søren Papes saerlige rådgiver. Han meddeler, at hverken justitsmin­isteren eller hans forlovede vil kommentere det angivelige hackerfors­øg fra Rusland.

Ekstra Bladet har også fredag vaeret i kontakt med Justitsmin­isteriets presseafde­ling, som ikke er vendt tilbage.

Det er derfor ikke muligt at belyse, hvor alvorligt offentligh­eden skal tage oplysninge­n om det angivelige russiske hackerangr­eb mod samleveren til den danske topministe­r. Der er mest af alt tale om en gang ’selvpromov­ering’, når justitsmin­ister Søren Pape Poulsens forlovede påstår, at hans Instagram har vaeret forsøgt hacket af russere.

Sådan lyder det fra Peter Kruse, medstifter af it-sikkerheds­virksomhed­en CSIS.

– Man skal passe på, at man ikke bliver grebet af paranoia. I tider, hvor der er spaendinge­r mellem Rusland og Vesten, kan man godt se spøgelser alle steder. Jeg tror ikke, at man skal laegge andet i det her, end at nogen har forsøgt at logge på hans Instagram, siger Peter Kruse og fortsaette­r:

– Russerne har konsekvent vaeret dygtige til at sløre deres spor. Hvis nogle russiske hackere skulle have interesse i at hacke Søren Papes kaerestes Instagram-konto, er jeg ret sikker på, at man som minimum havde forsøgt at sløre det, hvis det var på regeringsn­iveau.

Ville skjule det

Henrik Larsen, der er it-sikkerheds­ekspert og chef for virksomhed­en DKCERT, er inde på det samme:

– Det kan vaere en tilfaeldig­hed. Jeg vil sige, at hvis der er nogen, der profession­elt forsøger at komme ind på hans Instragram-konto, så ville man nok skjule, hvor man kom fra.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Josue Medina Vasquez, der er forlovet med justitsmin­ister Søren Pape, fortaeller på de sociale medier, at hans Instagram-profil har vaeret forsøgt hacket fra Moskva.
FOTO: ANTHON UNGER Josue Medina Vasquez, der er forlovet med justitsmin­ister Søren Pape, fortaeller på de sociale medier, at hans Instagram-profil har vaeret forsøgt hacket fra Moskva.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark