Ekstra Bladet

Under hårdt krydspres

-

SIG, tonen skaerpes VALGET NAERMER

– og det er ikke helt så let at vaere Mette Frederikse­n, som det har vaeret. Sidste uge viste, under hvilket hårdt krydspres den socialdemo­kratiske formand er kommet.

af en regering, der ikke FRA DEN ENE SIDE gør meget for at informere og inddrage, men naermest tager det som en selvfølge, at S er klar til at levere forlig omkring de store emner som udlignings­ordning, muligt indgreb i overenskom­sterne samt en aftale om DR. Allesammen dybt besvaerlig­e emner.

et højlydt pres fra FRA DEN ANDEN SIDE de røde opposition­spartier, der konstant fyrer kanonerne af mod S. Mens Mette Frederikse­n er tvunget til at optraede som en muligvis kommende statsminis­ter, der kan tage ansvar, er de andre partier på venstreflø­jen kun optaget af en ting, nemlig deres egne Gallup-tal.

Selv de radikale, der historisk har vaeret et parti, der talte meget om samfundsan­svar og svaere beslutning­er, har nu under Morten Østergaard valgt en slingrende kurs med populistis­ke kovendinge­r bl.a. omkring ghetto-politik og laerernes arbejdsfor­hold. Det virker, som om den radikale høvding med tilbagevir­kende kraft er i gang med at revidere partiets politik og placering. Det naeste bliver vel, at han fortryder de radikales medvirken til indgreb over for efterløn og dagpenge.

Isaer Enhedslist­en og Alternativ­et er hårde i angrebene på S, mens SF holder noget igen.

raeverøde del af HERTIL KOMMER DEN fagbevaege­lsen, som i øjeblikket mobilisere­r sig. Enhedslist­en har i flere forbund og afdelinger en helt anden styrke end for år siden. LO-afbuddet til Mette F. til 1. majmødet i Aalborg viser godt, hvor staerk den mere militante del af fagbevaege­lsen er, og hvor kraftløs den socialdemo­kratiske del af den nordjyske fagbevaege­lse fremstår.

Endelig er det taette samarbejde mellem S og DF begyndt at spraekke i fugerne. De reelle politiske forskelle mellem de to partier er mere tydelige, og en del socialdemo­krater spørger, hvad man egentlig får ud af det samarbejde

– ud over at blokere Løkke og hans regering.

Så fredningst­iden for

Mette Frederikse­n er helt forbi. Hun kan fortsat glaede sig over flotte meningsmål­inger.

Alle giver rødt flertal

– og gør dermed hende til statsminis­ter efter valget.

vej endnu. De to sidste MEN DER ER LANG valg i 2011 og 2015 blev afgjort på få mandater – i ’15 bare et enkelt. Og vi ved, at i samme sekund valget er udskrevet, begynder mandaterne at fyge rundt i luften.

Folk skifter mening og beslutter sig sent. Mette Frederikse­n ligner i dag en sikker vinder, men hun kan ikke tage noget for givet. Lars Løkke har tidligere mobilisere­t titaniske kraefter og vist sig som en formidabel fighter under valgkamp.

nemlig tre fordele: VENSTRES FORMAND HAR

Han bestemmer, hvornår der skal vaere valg. Det giver ham en taktisk fordel.

Han går til valg med fire blå partier, som står rimelig samlet omkring en nogenlunde faelles politik, hvorimod Mette Frederikse­n er frontfigur for en rød blok, der ikke har noget, som bare minder om et faelles politisk projekt.

Og endelig har Løkke fordelen ved at vaere regerende statsminis­ter med den erfaring og viden, det giver.

SLÅS, hvis hun vil vinde. METTE SKAL

Fordelen er, at vaelgerne oplever hende som langt mere trovaerdig end Løkke. At afstanden mellem rød og blå blok er rimelig stor, samt at hun er en dygtig og ekstremt flittig politiker, som bl.a. under kommunalva­lgkampen viste, hvor staerk hun er ude i marken.

For hende er udfordring­en isaer at håndtere de andre røde partier. Praeges den kommende valgkamp af endeløse opgør internt i rød blok, kan Mette Frederikse­ns forspring hurtigt fordampe.

Internt murres også noget over, at der fra ledelsen satses på et nyt hold af unge, ambitiøse, dygtige og meget synlige politikere som Peter Hummelgaar­d, Mattias Tesfaye, Pernille Rosenkrant­zTheil, Kaare Dybvad og Trine Bramsen, mens andre står i baggrunden. Lettere bliver det ikke af, at en del af det gamle S-ministerho­ld optraeder, som om de allerede er gået på efterløn.

udlaending­e-udspil har lukket DET STORE et meget stort hul for S. Ingen kan i hvert fald bebrejde Mette Frederikse­n for at vaere for slap i flygtninge- og integratio­nspolitikk­en. Lige praecis det emne har kostet S regeringsm­agten ved tidligere valg. Men internt er der folk, som mener, det er for hårdt og urealistis­k.

Praeges den kommende valgkamp af endeløse opgør internt i rød blok, kan Mette Frederikse­ns forspring hurtigt fordampe

Krydspress­et på Mette Frederikse­n vil det naeste år tage til, og forude venter knaldhårde opgør med ’venner’ og fjender.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Mette Frederikse­n står godt i meningsmål­ingerne, men hun er presset fra både højre og venstre, og kun tiden vil vise, om den socialdemo­kratiske formand er i stand til at styre S-skibet sikkert i havn mod en valgsejr.
FOTO: FINN FRANDSEN/ RITZAU SCANPIX Mette Frederikse­n står godt i meningsmål­ingerne, men hun er presset fra både højre og venstre, og kun tiden vil vise, om den socialdemo­kratiske formand er i stand til at styre S-skibet sikkert i havn mod en valgsejr.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark