Ekstra Bladet

I FULDT FIRSPRING

Saekkepibe, kilt og et par liter øl – det er opskriften på den perfekte Skt. Patricks dag

- NIKOLAJ HØIER FOTO: KENNETH MEYER nih@eb.dk

Gaderne i det indre København var i går malet grønne af feststemte mennesker for at fejre den irske nationalda­g, Skt. Patricks dag.

Bare få minutter ude i det råkolde vejr, og man var ikke tvivl om, at denne lørdag ikke var en dag som alle andre.

På Rådhusplad­sen i København var folk med grønne hatte og kostumer stimlet sammen om en scene, hvorfra musikere i kilt gav prøver på deres kunnen på saekkepibe­r.

Der blev skålet til højre og venstre, og stemningen røg helt op i det grønne felt, da den store dansk-britiske skuespille­r Tom McEwan indtog scenen.

Tom McEwan, der anledning var i dagens klaedt som selveste Skt. Patrick, er kaempe tilhaenger af dagen:

– Egentlig er jeg ikke irsk, selvom jeg har lidt irsk blod i årene. Men jeg har fået fortalt, at på dagen i dag er alle irske. Det er det, jeg elsker ved Skt. Patricks dag.

Også det irske folk har en enorm plads i Tom McEwans hjerte.

– En stor del af min vennekreds er irere, og jeg har kun godt at sige om dem. De har en fantastisk humor, flot musik, dejligt temperamen­t, og de er ikke bange for at grine ad sig selv. Det kan man laere meget af.

Skuespille­ren er ikke alene om sin store kaerlighed til den irske nationalda­g.

– Den her dag er hellig for mig. Jeg er af irsk afstamning, så den giver mig følelsen af at vaere hjemme, og det er helt fantastisk, fortaeller Signe Andersen, der har taget plads foran scenen med en Guinness i hånden.

Og når man siger Guinness, er man også naesten nødt til at sige Irland og Skt. Patricks dag. Det er dog ikke alle, der har den opfattelse.

– Jeg ved godt, at de fleste nok haelder en masse Guinness i sig en dag som i dag.

– Men jeg kan faktisk bedst lide en helt almindelig Carlsberg, siger Mia Madsen, inden hun bliver afbrudt af kaeresten, der indskyder:

– Hun drikker endnu. Men det komme. det skal ikke nok

Selvom Skt. Patricks dag er en helligdag i Irland, betyder det meget, at danskerne også har taget dagen til sig.

– Det er en fornøjelse at kunne fejre den her i Danmark. Det er en glaedens dag, og dem skal vi have mange flere af, siger Tom McEwan, der også løfter sløret for sin favorit-øl.

– Kilkenny er nok min foretrukne øl, men det kan da også godt vaere, at jeg skal have en Guinness. Lars Harnaes, 32 år, butiksassi­stent, København: – Signe Andersen, 32 år, kontorelev, Vanløse: –

En stor del af min vennekreds er irere, og jeg har kun godt at sige om dem

Jeg har fået fortalt, at på dagen i dag er alle irske

 ??  ?? Glaedens dag
Tom McEwan var klaedt i grønt som Skt. Patrick, og han gav den los på scenen på Rådhusplad­sen.
Glaedens dag Tom McEwan var klaedt i grønt som Skt. Patrick, og han gav den los på scenen på Rådhusplad­sen.
 ??  ?? Skt. Patricks giver mig en følelse af at vaere hjemme, da jeg er af irsk afstemning, og så er det samtidig bare helt vildt hyggeligt. Jeg skal drikke en masse Guinness – det er jo noget af det vigtigste ved dagen.
Skt. Patricks giver mig en følelse af at vaere hjemme, da jeg er af irsk afstemning, og så er det samtidig bare helt vildt hyggeligt. Jeg skal drikke en masse Guinness – det er jo noget af det vigtigste ved dagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark