Ekstra Bladet

Alle skal have en fair chance

Jores Okore har begravet tre venner grundet kriminelle bander. Han synes ikke, at udvisning er en egnet straf for kriminelle

- KLAUS EGELUND FOTO: RENÉ SCHÜTZE

Et kig ned over Instagrams­trimlen fra Jores Okore er, som den slags nu er. En top-atlet i fuld vigør. Staerke arme, håndtryk, nye klubtrøjer, jubel, smil. Lige indtil 4. marts 2018. Den dag brød den brølstaerk­e forsvarssp­iller billedet og lod knaegten fra Blågårds Plads overtage talerstole­n, da han kastede sig ud i et opgør med partiforma­nd Pernille Vermund fra Ny Borgerlige på Instagram:

’Bliver så sur og skuffet, hver gang jeg laeser så naiv en overskrift/artikel som denne! Det er slet ikke måden at løse problemern­e på. En mere positiv fremgangsm­åde vil have en større succesrate end at smide ud. Vi er alle mennesker uanset religion, hudfarve og hvilke områder man bor i’, skrev han som kommentar til et debatindla­eg om ghetto-planen fra Vermunds hånd.

Ønsker frie graenser

Og emnet ligger AaB-spilleren meget på sinde. Da Ekstra Bladet saetter sig ned med ham i Aalborg for at høre om indlaegget, bliver han glad for at kunne uddybe sin holdning.

– Jeg synes, der skal vaere frie graenser, og man skal have lov til at bo der, hvor man har lyst, uden at man skal diskrimine­res og føle, at man ikke hører hjemme.

– Mange folk, der bor i ghettoer, føler ikke, at de kan vaere sig selv, fordi de er omfattet af så mange fordomme om udlaending­e

og om udlaending­e, der kommer fra meget taetbefolk­ede områder, siger Okore, der isaer haefter sig ved snakken om at smide kriminelle udlaending­e ud af landet.

Svaere betingelse­r

– Jeg synes, der er så meget mere i debatten end bare at smide kriminelle ud. Jeg kender en del, der har vaeret ude i kriminalit­et, og jeg ved, at det bestemt ikke har vaeret deres førstevalg, siger Jores Okore, der stammer fra Blågårds Plads på Nørrebro i København.

– De ville gerne have haft muligheden for at få en uddannelse og et almindelig­t arbejde. Men det er ikke altid let at få et arbejde, når efternavne­t ikke lige er Jensen, Sørensen eller Petersen. Det giver lidt svaere betingelse­r, isaer hvis der heller ikke lige er den mentale styrke, fordi der er en del andet at kaempe med i hverdagen.

– Det er vigtigt at få ind i debatten, og derfor valgte jeg at reagere med mit opslag, påpeger han.

– Folk fortjener en fair chance, og som samfund bør vi gøre alt, vi kan, for at hjaelpe folk, der er faldet. Men tendensen går i den modsatte retning – ikke kun i Danmark – og det oplever mange, som ikke lige bor i det land, hvor deres foraeldre eller bedstefora­eldre blev født.

Problemern­e forstørres

– Jeg er ikke et politisk menneske, men derfor kan jeg da godt føle, at den tone, der bliver brugt i debatten, er med til at forstørre problemern­e. Der bliver sat stort fokus på, om det lige er en person med en udenlandsk baggrund, der begår kriminalit­et.

– Jeg synes ikke, det er en løsning at smide kriminelle ud. I mit hoved bliver ingen kriminelle, fordi det er deres førstevalg. Der er noget, der har udløst det, og det er jo det, som vi bliver nødt til at arbejde med. Det er da vigtigere at hjaelpe folk, der er endt i kriminalit­et, på en vej, så de får mulighed for at vende det ryggen.

Der skal hjaelp til

– Alle mennesker vil jo begå den samme fejl igen og igen, hvis de ikke bliver hjulpet på en anden vej. Det gaelder danskere, afrikanere, afghanere, muslimer, kristne eller jøder, mener Jores Okore.

– Men handler diskussion­en om, at man gerne vil begraense og bekaempe kriminalit­et, er det vel lige så oplagt, at alle kriminelle skal smides ud? Også de etniske danskere.

– Det er vel en helt passende facon, hvis det forventes, at det er gavnligt for bekaempels­en af kriminalit­et at smide folk ud. Men folk skal vel vaere lige for loven. Lige straf for samme forbrydels­e. Alt andet giver ikke mening for mig, konstatere­r Jores Okore.

Man skal have lov til at bo der, hvor man har lyst

Lige straf for samme forbrydels­e. Alt andet giver ikke mening for mig

 ??  ??
 ?? I Abidjan, Elfenbensk­ysten, 11. august 1992 til Danmark med sin familie i december 1995 – har boet på Blågårds Plads fra 2001 i AaB – tidligere B 93, FCN, Aston Villa og FC København otte landskampe for Danmark ?? – Ingen bliver kriminelle, fordi det er førstevalg­et, mener Jores Okore.
I Abidjan, Elfenbensk­ysten, 11. august 1992 til Danmark med sin familie i december 1995 – har boet på Blågårds Plads fra 2001 i AaB – tidligere B 93, FCN, Aston Villa og FC København otte landskampe for Danmark – Ingen bliver kriminelle, fordi det er førstevalg­et, mener Jores Okore.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark