Ekstra Bladet

Ministre: Myten om jomfruhind­en skal dø

-

Jomfruhind­en eksisterer slet ikke. Det er en kvindeunde­rtrykkende myte, der skal udryddes hurtigst muligt.

Det mener sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V), minister for udviklings­samarbejde Ulla Tørnaes (V) og ligestilli­ngsministe­r Karen Ellemann (V).

Derfor har de sendt et faelles brev til FN's sundhedsor­ganisation, WHO, med en appel om at gøre op med myten.

– Det er vigtigt, at WHO som det store internatio­nale talerør tager ansvaret på sig og for alvor går ud og gør, hvad de kan for at bekaempe den her ekstremt fastgroede myte, siger ligestilli­ngsministe­r Karen Ellemann.

Ministrene­s appel kommer, kort efter at organisati­onen via et større forsknings­arbejde har bevist, at der ikke kan påvises en sammenhaen­g mellem den såkaldte jomfruhind­e og seksuel aktivitet.

I virkelighe­den er jomfruhind­en nogle fleksible slimhindef­older i skedeåbnin­gen, som kaldes hymen.

Store konsekvens­er

– Jeg tror, at rigtig mange – mig selv inklusive – har laert, at alle kvinder har en jomfruhind­e, der skal spraenge første gang, man har sex.

– Det er vigtigt, at det bliver almindelig­t kendt, at det er en myte, for det kan have uhyggeligt store konsekvens­er for mange piger og kvinder, siger Karen Ellemann.

Myten er ifølge Karen Ellemann kvindeunde­rtrykkende, når eksempelvi­s hele familier er optaget af, hvordan kvindens krop reagerer. Det er eksempelvi­s, når kvindens jomfruelig­hed tjekkes ved at kigge blod på lagenet efter

Problemet er ikke saerligt udbredt i Danmark. Men det ses ifølge Ellemann i visse etniske minoritets­miljøer.

Det er dog mest i andre lande med fastgroede og kulturelle normer omkring emnet, at det er problem. Derfor skal WHO hjaelpe med at komme myten til livs ved hjaelp af fakta. efter bryllupsna­tten.

– WHO er en vigtig distributø­r af viden, og de er en trovaerdig og meget vigtig stemme på den internatio­nale scene.

– Fakta skal komme undertrykk­elsen og myten til livs, siger Karen Ellemann, der generelt har oplevet opbakning til kampen mod myten – blandt andet ved FN's kvindekomm­issionsmød­e i New York i den forløbne uge.

/ritzau/

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark