Ekstra Bladet

Velkommen til klassesamf­undet

-

I de kommende år vil vi opleve en staerkt stigende uddannelse­smaessig, økonomisk og social ulighed, hvor mobilitete­n på tvaers af klasser bliver langt lavere end før – og det vil ingen ghettoplan­er kunne forhindre.

Årsagen er, at stadig flere børn ikke laengere vokser op i hjem med en veluddanne­t, arbejdende far og en mor med en kortere uddannelse og deltidsarb­ejde.

I stedet er begge foraeldre i højere grad højtuddann­ede karriereme­nnesker eller begge uden uddannelse og beskaeftig­else.

Mønsteret fortsaette­r i naeste generation, så stadig flere børn vokser op i familier, hvor foraeldre og bedstefora­eldre har høje stillinger og universite­tsuddannel­ser, samtidig med at et stigende antal børn fødes i familier, hvor ingen har uddannelse eller fast tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Hertil kommer den store indvandrin­g fra fortrinsvi­s muslimske lande, som i første, anden og tredje generation i gennemsnit er underuddan­nede, underbeska­eftigede, oversygeli­ge og overkrimin­elle – og som også fortrinsvi­s danner børnefamil­ier inden for egne raekker.

Derfor er det kun overfladis­ke krusninger på en staerkt ustoppelig understrøm, når overklasse­n sender deres børn i hvide skoler (og børnehaver og gymnasier) og køber dyre boliger i områder med andre højtuddann­ede, samtidig med at underklass­ens børn går i socialt, etnisk og fagligt udfordrede institutio­ner med et underskud af børn fra ressources­taerke hjem.

Resultatet af årtiers fordelings-, køns- og indvandrin­gspolitik melder sig nu med en styrke, som ikke kan omgøres, så et par slag i ghetto-dejen gør hverken fra eller til.

Michael Thestrup Brønshøj

 ?? FOTO: LASSE KOFOD ?? Danske børn vokser i højere grad end tidligere op uden kontakt til børn fra andre samfundsla­g.
FOTO: LASSE KOFOD Danske børn vokser i højere grad end tidligere op uden kontakt til børn fra andre samfundsla­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark