Ekstra Bladet

ARBEJDERPA­RTIET UDEN ARBEJDERE

- ET PAR FRA MADSEN

LO i Aalborg vil gerne have sig frabedt, at Mette Frederikse­n holder tale på arbejderne­s internatio­nale kampdag 1. maj. De synes ikke, hun på ordentlig vis repraesent­erer arbejderkl­assen. Hun er i stedet blevet en del af den magtelite, der møder laerere, sygeplejer­sker og andre offentligt ansattes fuldt legitime krav om højere løn med et omfattende lockout-varsel.

DET fik mig til at spørge henkastet ud på redaktione­n, om socialdemo­kraterne i Folketinge­t i virkelighe­den er blevet et parti uden føling med arbejderkl­assen? ’HOV-HOV, Mette ved da noget om afrikanske arbejdere’, sagde nationens redaktør.

’JA, hun har studeret det på Københavns Universite­t’, lød det prompte fra opinionsre­daktøren. Lidt karikeret, selvfølgel­ig, men desvaerre ikke langt fra sandheden om nutidens repraesent­anter for arbejderkl­assen. Deres viden om verden er overvejend­e teoretisk.

SOM vi dokumenter­ede i Ekstra Bladet fredag, er kun seks medlemmer ud af 46 i den socialdemo­kratiske folketings­gruppe, det man i bred forstand kan kalde arbejdere. Blandt medlemmern­e af folketings­gruppen er der en overvaelde­nde overreprae­sentation af akademiker­e i forhold til befolkning­sgennemsni­ttet.

MÅSKE er det lidt gammeldags at gøre tingene op på den her måde. Men som folkevalgt skal man vel stadig vaere i stand til at saette sig ind i, hvordan ’folket’ har det?

NÅR LO i Aalborg ikke gider se Mette Frederikse­n som taler, er det jo blandt andet fordi, de føler,

hun repraesent­erer. Det skete hun har svigtet dem, allerede i 2013, da den S-ledede regering greb ind overfor skolelaere­rne, et indgreb der af mange blev betegnet som et af de mest brutale indgreb nogensinde. Og som et af de største svigt overfor egne vaelgere. For skolelaere­rne er om nogen nutidens klassiske arbejdere og rygraden i Socialdemo­kratiet. Det er de sammen med politibetj­entene, sygeplejer­skerne og andre offentligt ansatte. Hvad, Mette Frederikse­n vil gøre denne gang, er uklart. Hun har vaeret tavs overfor den truende lockout, men fornemmels­en er, at historien – desvaerre – vil gentage sig.

Som folkevalgt skal man vel stadig vaere i stand til at saette sig ind i, hvordan ’folket’ har det?

DERFOR er det svaert at drage anden konklusion end, at det vigtigste for nutidens folkevalgt­e socialdemo­krater er magten. Det viste Helle Thorning Smidt, da hun var regeringsl­eder, hvor erhvervsli­vet og de højestlønn­ede fik store skattelett­elser. Og det viser Mette Fredriksen nu ved at vende ryggen til de offentligt ansatte.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Kun seks medlemmer ud af 46 i den socialdemo­kratiske folketings­gruppe er det, man i bred forstand kan kalde arbejdere.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Kun seks medlemmer ud af 46 i den socialdemo­kratiske folketings­gruppe er det, man i bred forstand kan kalde arbejdere.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark