Ekstra Bladet

VI BRUGER PÅ REPARATION­ER

Der er stor geografisk forskel på, hvor meget vi hiver op af lommen for at reparere vores biler, viser en ny undersøgel­se

- MATHIAS GRAM

Vinterdaek og viskerblad­e er blandt de sliddele på bilen, som selv den mest nøjsomme bilist har svaert ved at undgå at skifte engang imellem.

Anderledes frivilligt er det til gengaeld, når det kommer til batteritje­k og beskyttels­e af bilens undervogn - medmindre selvfølgel­ig, at batteriet løber tør for strøm.

Ifølge en ny undersøgel­se, som analyseins­tituttet YouGov har lavet for Dinitrol, er det isaer daekskift og motorolie, der får danskerne til at hive pungen op af lommen, mens langt faerre får skiftet batteriet eller haeldt nyt kølervaesk­e på.

Og så har vores bopael samtidig stor betydning for, hvor meget vi bruger på at vedligehol­de bilen.

Mens lidt over halvdelen af bilejerne i Region Sjaelland bruger mere end 4000 kroner om året på at vedligehol­de og optimere bilen, så er det kun 42 procent af bilejerne i Region Syddanmark, der laegger så mange penge på bordet om året hos automekani­keren.

Imellem disse står midtjydern­e, hvoraf 44 procent bruger mere en 4000 kroner om året, og det samme gør 47 procent af nordjydern­e og 47 procent af bilejerne i Hovedstade­n.

I undersøgel­sen, der er lavet på baggrund af svar fra 1031 danskere, er det også muligt at se, hvad bilejerne i de forskellig­e regioner bruger pengene på.

Mens man over hele landet er enige om at bruge penge på daekskift - lidt under 4 ud af 5 bilejere i hele landet har i gennemsnit fået skiftet daekkene det seneste år - så er der noget større uenighed i forhold til flere andre almindelig­e reparation­er og eftersyn.

I Region Hovedstade­n er det eksempelvi­s kun 38 procent, der har fået haeldt kølervaesk­e på bilen, mens det i Region Sjaelland er et stykke over halvdelen. Og mens 63 procent af nordjydern­e det seneste år har fået lavet bremser, så har kun 53 procent af midtjydern­e gjort det samme.

Uenigheden går igen, når det kommer til rustbeskyt­telse. Her viser undersøgel­sen, at nordjydern­e er de største tilhaenger­e af at få bilens undervogn beskyttet mod vind og vejr, og 68 procent af regionens bilister har på et tidspunkt rustbeskyt­tet deres bil.

Til sammenlign­ing har kun halvdelen af bilejerne i Hovedstade­n investeret i samme behandling.

Når Region Sjaelland bruger flere penge på reparation­er og optimering end resten af landet, kan det også muligvis haenge sammen med, at bilisterne har fået bilen rustbeskyt­tet.

Ifølge undersøgel­sen har mere end 2 ud af 3 sjaellands­ke bilister på et tidspunkt givet deres bil en undervogns­behandling.

Nordjydern­e er de største tilhaenger­e af at få bilens undervogn beskyttet mod vind og vejr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark