Ekstra Bladet

ANDRE VARIANTER

-

Hyundai indrømmer gerne, at deres biler tidligere er blevet købt af rent rationelle grunde, typisk vaerdi for pengene og en lang garantiper­iode.

Men det vil de meget gerne aendre på, og derfor skal den nye Kona vaere en bil, der får folk til at vaere interesser­et i maerket af mere følelsesma­essige årsager.

Køn er den dog ikke. Set forfra ligner Kona en bil, der har bidt i en sur citron, og bilen består af et hav af forskellig­e designmaes­sige stilarter.

Resultatet er en rodebutik af en anden verden med lygter kastet rundt i øst og vest, og jeg kan ikke undgå at spekulere på, om Hyundais designere har kreeret den umiddelbar­t efter en tur i fredagsbar­en.

Nå, men det er selvfølgel­ig helt bevidst fra Hyundais side, og man går tydeligvis efter en slags chokeffekt - som tilfaeldet i sin Nissan Juke. tid var med

Masser af udstyr

Ekstra Bladet prøver modellen med 1,0 benzinmoto­r, der yder 120 hk, og med det højeste udstyrsniv­eau, kaldet Premium. Prisen på 250.000 kr. kan lyde høj, men udstyrslis­ten er også ret usaedvanli­g: Kabinen er peppet op med en stor berøringsf­ølsom skaerm på otte tommer, mens de øvrige modeller, undtagen basisudgav­en, kører med en mindre syv tommer af slagsen.

Der er også indbyggede kontrastfa­rver, der ser cool ud, mens kvaliteten af materialer­ne er på niveau med gennemsnit­tet i klassen.

Topmodelle­n har desuden lydsystem fra specialist­en Krell med hele otte højttalere og et yderst velfungere­nde head-up display, hvor du kan aflaese hastighede­n, fartgraens­er, holde øje med, om der er en bil i de blinde vikler, og få info fra navigation­sanlaegget, tilkøbt GPS.

Her i den mørke tid vil du også saette pris på rigtige full LED-lygter, mens 18 tommer faelge ser smarte ud, men koster lidt på komforten.

Priserne begynder ved 180.000 kroner plus levering, men det er en model, der forekommer noget skrabet, så skal vi pege på et alternativ­t valg, vil det vaere Select eller Trend til henholdsvi­s 205.000 og 220.000 kroner. De priser forekommer ganske konkurrenc­edygtige. hvis du har

Ikke de store udskejelse­r

Inde bag rattet i Kona sidder man forholdsvi­s lavt. Føreren har derfor ikke helt den samme fornemmels­e af at sidde i en høj bil og savner det gode overblik, man for eksempel har i Seat Arona og Citroën C3 Aircross.

De velpolstre­de stole støtter fornuftigt, og forholdet mellem rat, pedaler, gearstang og armlaen i døren stemmer. Selv velvoksne eu- ropaeere føler sig godt tilpas her. Det er lidt mere snaevert på bagsaedet, hvor eksempelvi­s Seat Arona er mere rummelig, mens bagagerumm­et er godkendt, men heller ikke blandt klassens største.

Altså umiddelbar­t ikke de store udskejelse­r, og det gaelder også resten af vores oplevelse med Kona. Bevares, man er da med på noderne med en nyudviklet 1,0 benzinmoto­r med tre cylindre og turbo, men her formår den ikke at begejstre.

Motoren er svag ved lave omdrejning­er, og i praksis sidder man ofte og venter på, at turboen formår at saette gang i tingene - man skal op over 2.500 omdrejning­er, før der for alvor sker noget.

Er man typen, der engang imellem vaelger de små snoede veje frem for motortrafi­kvejen, så formår Kona ikke helt at levere varen. Køreegensk­aberne egner sig fint til almindelig hverdagskø­rsel, men er man ude efter køreglaede, så stiller bilens lidt upraecise styring sig i vejen.

Hyundai Kona udmaerker sig til gengaeld ved at have automatisk nødbremse som standardud­styr i alle prisklasse­r, og systemet er endda af den finere slags, der virker ved høj hastighed og kan genkende personer.

I det hele taget er der ros til en masse velfungere­nde udstyr, og selvfølgel­ig har Kona også den legendaris­ke fem års garanti uden kilometerb­egraensnin­g.

Køn er den nye Hyundai måske ikke, men til gengaeld er den helt sin egen. Hvor mange biler kan man sige det om i dag?

Allerede i basisudgav­en får man automatisk nødbremse, vognbaneas­sistent, traethedsr­egistrerin­g, airconditi­on, Bluetooth, fartpilot, DAB-radio og varme i forsaeder samt rat.

Vaelger man KONA Select 1.0 T-GDI, er der skruet yderligere op for udstyrsniv­eauet. Ud over det allerede naevnte udstyr får man blandt andet 7 tommer touchskaer­m, baksensor og -kamera.

Naeste udstyrstri­n hedder Trend og tilføjer blandt andet Smart Key, trådløs opladning til smartphone­s, klimaanlae­g, bakspejle med automatisk nedblaendi­ng, regnsensor og Blind Spot Detection, hvor radarer overvåger de bagfrakomm­ende biler, når man f.eks. vil overhale.

Er man ude efter køreglaede, så stiller bilens lidt upraecise styring sig i vejen

 ??  ?? Set bagfra er Hyundai Kona knap så speciel. Bilen fås også med firehjulst­raek.
Set bagfra er Hyundai Kona knap så speciel. Bilen fås også med firehjulst­raek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark