Ekstra Bladet

1 kampdag og 364 fredsdage

-

Så slap vi igen, sagde naboen med et tilfreds grin. – For hvad dog? spurgte jeg dumt. – For alt det vrøvl med, at kvinder skal støttes og baeres frem og have saerlige privilegie­r, fordi de ellers bliver tromlet af brutale mandfolk. Den debat er allerede slut, svarede han.

JEG TROR, NABOEN HAR RET.

Når jeg ser tilbage på kvindernes internatio­nale kampdag 8. marts 2018 var den mest noget, der foregik i radio- og tvprogramm­er med lave seertal – og på forsiden af Politiken.

Her skaeldte den saedvanlig­e kødrand (undskyld!) af magistre fra RUC og omegn ud, suppleret af professor Drude Dahlerup. Hun har siden 1998 beskaeftig­et sig med kvindefors­kning på universite­tet i Stockholm og fiskes altid frem af medierne ved den slags lejlighede­r.

Det skyldes nok, at hun årti efter årti formår at holde galden flydende, godt båret frem af den altid politisk korrekte meningsdan­nelse i Sverige.

’Lige nu ser vi jo, at #metoo-debatten har fået samlet mange forskellig­e stemmer til at diskutere de usynlige strukturer, der ligger i samfundet mellem kønnene. Den debat har vaeret med til at genetabler­e et samlet fokus’, sagde hun til Politiken.

Laes lige de to saetninger igen. Er de uforståeli­ge, eller er det bare min svage begavelse, der hindrer mig at begribe meningen?

I DANMARK ER

jura-professor Kirsten Ketscher den skrappeste tante, vi kan byde på. Hun er ’rystet over, hvor lidt ligestilli­ngs- og diskrimina­tions-retslige spørgsmål fylder i den politiske debat’. Kirsten har ellers personligt gjort sit bedste for at piske stemninger op, både ved Københavns og Oslos universite­ter. Men Kirsten er en skuffet kvinde:

’Jeg kan ikke pege på en eneste ligestilli­ngsministe­r, der har interesser­et sig for at bringe ligestilli­ngen fremad. Jeg kan ikke sige, hvem af dem der har vaeret vaerst, men konkurrenc­en er knivskarp’, smasher hun. Og tilføjer, at Danmark har haft mange middelmådi­ge statsminis­tre.

Jamen, hvordan skulle sådan nogle evne at rekruttere dygtige ligestilli­ngsministr­e? Og hvordan er det lykkedes dem at overse professore­n som minister-emne?

Professor Ketscher fremhaever som sin første kritik den kønslige skaevhed, der består i, at andelen af kvindelige professore­r er faldet. Man kan vel tillade sig at kalde synspunkte­t en anelse naersynet.

HVAD ANGÅR SKIFTENDE

ligestilli­ngsministr­es konkurrenc­e om at vaere dårligst til at fremme ligestilli­ng, har jeg foretaget min helt egen uvidenskab­elige undersøgel­se af vaelgernes kendskab til elendighed­en.

Jeg begyndte med at spørge de første 20, jeg mødte, om navnet på Danmarks minister for ligestilli­ng. Ingen af dem anede det!

Da jeg forklarede professor Ketschers kritik af ministrene, fremgik det, at indehavere­n af professort­itlen også var folk ubekendt.

som en rasende spekulerer over navnet på den regerende ligestilli­ngsministe­r, glaeder jeg mig over det fremskridt, der skete i år under den faste 8. marts-debat om barselsorl­ovens fordeling.

Traditione­lt har rød stue og feministis­k cafélatte-bar argumenter­et for, at maend skulle tvinges på barselsorl­ov en fast del af perioden. Dels for at få en naert forhold til barnet. Men isaer for, at mødrene ikke skal lide et karriereta­b ved at vaere laengere tid vaek fra arbejdspla­dsen end faedrene.

I år forekommer det mig, at der har vist sig en art flertal for, at familierne selv skal have lov at aftale, hvordan de vil fordele barselsper­ioden. Hvem skulle også vaere bedre egnet til at afgøre dét?

ligestilli­ngsministe­r, hvis navn jeg tilbagehol­der nogle linjer endnu, afviser at vaere ansvarlig for manglende initiative­r. Hun siger, at uligheder er kollegerne­s skyld. Mange andre ministre baerer ansvaret for, at maend og kvinder ikke behandles ens, haevder hun. Man kan sige, at hun udgør en slags #notme-holdning.

Det mest forbavsend­e tal, jeg er stødt på i den del af debatten, der flyder af #metoo-opgøret, leveres i Politiken af kønsforske­r Anette Borchorst. Hun har fundet frem til, at seks procent af danske kvinder har vaeret udsat for seksuel kraenkelse på arbejdspla­dsen.

Det lyder for mig som et forbavsend­e lavt antal. Forklaring­en er – gaetter jeg – at Borchorst var så forbasket uheldig at foretage sin undersøgel­se sidste år. Altså laenge før #metoo-opstandels­en gjorde det mondaent at melde sig som offer.

et års tid til naeste 8. marts – så der er gode muligheder for nye undersøgel­ser med vaerre resultater.

Men indtil videre må jeg konstatere, at den danske kalender består af én kvindelig kampdag – og 364 ret fredelige dage rent kønspoliti­sk. Tak for det.

Til sidst skylder jeg navnet på vor regerende ligestilli­ngsministe­r. Hun hedder Karen Ellemann (V) og er i sin spildtid yderligere minister for nordisk samarbejde.

 ?? TEGNING: ALLAN BUCH ?? MENS DU, KAERE LAESER, DEN FUNGERENDE NÅ, DER ER KUN
TEGNING: ALLAN BUCH MENS DU, KAERE LAESER, DEN FUNGERENDE NÅ, DER ER KUN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark